Het grootste migrantenkamp van Nederland komt in Nijmegen

16 september 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De gemeente Nijmegen gaat de komende tijd 3000 migranten huisvesten. Dit gebeurt in een tentenkamp op het terrein Heumensoord.

Daarmee geeft de stad gehoor aan de oproep van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers, dat verschillende gemeenten eerder verzocht om meer plaats te maken voor de toenemende stroom migranten.

Heel snel

De gemeente lichtte de plannen voor de opvang woensdagmiddag toe. Dinsdag werd bekend dat onder meer de gemeenten Haarlem, Utrecht en Weert meer migranten op gaan nemen, maar het kamp in Heumensoord wordt de tot nog toe grootste opvanglocatie in Nederland.

Het kamp komt er zeer snel: het gaat slechts om iets meer dan een paar dagen voordat het kamp er ook echt staat, zegt burgemeester Hubert Bruls (CDA) van Nijmegen. Het gaat om tijdelijke noodopvang, volgens Bruls, maar de burgemeester spreekt tegelijkertijd van enkele maanden.

Directeur Gerard Bakker van het COA sprak over een ‘sobere maar humane wijze van opvang voor de wat langere termijn’. Hoe lang het kamp er daadwerkelijk zal staan, is dus nog niet helemaal duidelijk. Het is in ieder geval de bedoeling dat het kamp uiterlijk 1 juni 2016 dichtgaat.

De gemeente verwacht dat migranten gemiddeld vijftien weken in het kamp zullen doorbrengen voor registratie en de juridische procedure. De verantwoordelijkheid voor het beheer van het kamp valt onder het COA.

Militair terrein

Heumensoord ligt op het grondgebied van de gemeente Heumen, maar valt onder het beheer van Nijmegen. Het werd in 1998 ook al eens gebruikt als noodopvang voor zo’n 500 tot 750 personen. Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse functioneert het kamp officieel als militair terrein en zorgt Defensie overal voor. Het kamp heeft water- en stroomvoorzieningen.

Nijmegen heeft al een asielzoekerscentrum voor 375 personen. Ook vangt de gemeente vanaf oktober 100 minderjarige vluchtelingen uit Eritrea op in voormalige studentenwoningen. Burgemeester Bruls benadrukte woensdag dat het niet de bedoeling is dat Heumensoord een tweede asielzoekerscentrum wordt, maar dat het slechts als noodopvang dient.