Eindelijk, er komt een gewone winkel in de Warmoesstraat

21 september 2015Leestijd: 2 minuten
'Maarten Brante/ANP'

Plus: withete ouders en politici in Den Haag, en verontwaardiging over een Rotterdams ‘relikwie’.

Amsterdam

De bewoners van de Amsterdamse binnenstad zijn beduusd en blij. In de Warmoesstraat, waar jarenlang ‘flutwinkels’ met ‘toeristenmeuk’ als een schier oneindige reeks ijssalons en kaaswinkels de dienst uitmaakten, komt eindelijk een gewone supermarkt.

Het Parool schrijft dat supermarktketen Dirk van den Broek een vestiging begint in het hart van de binnenstad. De supermarkt gaat zich, heel verfrissend, richten op buurtbewoners. ‘Die toeristenwinkeltjes zijn er al genoeg,’ meent Dirk-
directeur Marcel Huizing.

Den Haag

De klassieke Zwarte Piet is voortaan niet meer welkom op Haagse basisscholen. De schoolbesturen lieten volgens het AD weten de ‘discriminerende kenmerken’ te willen schrappen. Grote rode lippen, kroeshaar, gouden oorringen en een zwarte huidskleur zijn voortaan uit den boze.

Verschillende ouders en politici reageerden witheet. Volgens een ouder gaan de sinterklaasvieringen op de scholen massaal geboycot worden. De Groep de Mos/Ouderen Partij Den Haag begon een petitie, die duizenden keren werd ondertekend.

Woerden

Een gevelsteen die ligt opgeslagen op een Woerdens bedrijventerrein heeft geleid tot politieke verontwaardiging in Rotterdam, meldt RTV Utrecht. De steen was op het vooroorlogse gebouw van de Rotterdamse Bijenkorf te zien, overleefde het bombardement in 1940, maar werd in 1957 slachtoffer van sloop. De doorgaans modernistische Rotterdammers gaan, 58 jaar na dato, onder aanvoering van de PvdA proberen om de steen ‘thuis’ te brengen.

Al jaren wordt tevergeefs geprobeerd om de ‘relikwie’ terug te halen naar Rotterdam, maar nu de verontwaardiging zelfs is doorgedrongen tot het gemeentehuis, lijkt een terugkeer een kwestie van tijd.

Elsevier nummer 39, 26 september 2015