Met nieuwe Omgevingswet voltrekt zich een geruisloze revolutie

13 juli 2015Leestijd: 3 minuten
' Suzanne van de Kerk'

De Omgevingswet van minister Schultz van Haegen moet duizend bloemen laten bloeien, zoals in de Binckhorst.

Voor een oud fabriekspand op de kade roken mannen een sigaretje. Vanaf een rondvaartboot klinkt het: ‘Hé, ga eens aan het werk jullie.’

Het is premier Mark Rutte (48) die de mannen aanspoort. Op de boot krijgt Rutte daarop een portemonnee voor betaalpasjes: een Haags product dat de wereld verovert en, zo blijkt, door de mannen op de kade wordt gemaakt.

De rondvaartboot vol bestuurders is vertrokken vanaf het centrum van Den Haag over de Trekvliet naar Binckhorst. Dit industriegebied staat al jaren op de nominatie om te worden omgetoverd tot een populaire woon- en werklocatie.

Echt opschieten wil het nog niet, ondanks de ligging vlakbij het centrum. Zoals vaker lijkt het alsof de stad Den Haag gouden kansen laat liggen. Maar verandering hangt in de lucht.

Eendjes begeleiden de boot en vanaf een woonark springen kinderen in de vliet. Aan boord wijst Liesbeth van Erp (61) naar de top van het Junoblok. Zij is de gelukkige eigenaar van een klushuis in dit voormalige bedrijfspand. ‘Daar boven gaan we ramen maken,’ zegt Van Erp, waarop premier Rutte roept of de welstandscommissie dat wel goed vindt.

Onder de radar

Hij grapt over de overheids­bemoeienis waaraan burgers zich vaak ergeren. Dat moet veranderen door de Omgevingswet, die in de plaats komt van 26 wetten, 120 algemene maatregelen van bestuur en 120 ministeriële regelingen die sinds 1810 (de Mijnwet!) zijn ingevoerd.

‘Dit is een van de revoluties van het kabinet die ervoor moeten zorgen dat de aanleg van zoiets als de Tweede Maaslandvlakte geen tien jaar planning kost, terwijl de bouw zeven jaar vergt. Melanie heeft deze revolutie onder de radar weten te houden,’ zegt Rutte.

‘Melanie’ is Ruttes partij­genoot Schultz van Haegen (45), minister van Infrastructuur en Milieu, die al vier jaar bezig is met de Omgevingswet. In 2018 treedt de wet in werking en moeten burgers profiteren van minder en betere regels bij bouwwerken.

Gemeenten lopen er al op vooruit. Zoals Den Haag, dat creatieve initiatiefnemers de ruimte wil bieden. De gemeente maakte in 2006 van de Caballero Fabriek aan de binnenhaven op de Binckhorst al een bedrijfsverzamelgebouw.

Nu een populaire vestigingsplek, die met de komst van restaurant Mama Kelly nog geliefder werd. Maar ook industrie blijft hier, zoals de nabijgelegen asfaltcentrale. Wonen en werken moeten kunnen worden gecombineerd; voorheen altijd lastig qua vergunningen, maar de Omgevingswet maakt dat makkelijker.

Sjekkie

Problemen moeten zoveel mogelijk door de betrokkenen worden opgelost. Het moet afgelopen zijn met de blauwdrukken van de overheid en de vele vergunningen. Al moeten bewoners en bedrijven wel rekening houden met elkaar.

‘Dit is de eerste wet die over de leefomgeving als geheel gaat. Niet alleen over het milieu, maar ook over werken,’ zegt minister Schultz die alle bestuurslagen bij de nieuwe wet betrok.

Dat is de reden dat commissaris van de Koning van Noord-Holland Johan Remkes (VVD) er vandaag ook is. Hij drukt nog snel een sjekkie uit voordat hij binnen bij Mama Kelly namens het Interprovinciaal Overleg het bestuurs­akkoord ondertekent.

Dat gebeurt precies op het moment dat de Tweede Kamer over de nieuwe wet stemt. Alleen de Partij voor de Dieren en GroenLinks zijn tegen. Schultz: ‘Als de wet in 2018 ingaat, is er misschien een kabinet van een andere kleur, dus ik heb gewerkt aan een breed draagvlak.’

De Haagse wethouder Boudewijn Revis (40; ook al van de VVD) verwacht dat de Omgevingswet helpt om de Binckhorst – ‘een buurt die nu nog met de rug naar de stad staat’ – sneller te ontwikkelen. Er verdwijnt daardoor ook wel wat. Zo is er weinig over van de autoboulevard die de Binckhorstlaan was. Mark Rutte ging er als jongetje etalages kijken.

Dit voorjaar is het Auto-Palace gesloopt voor de Rotterdambaan, die knooppunt Ypenburg met Den Haag verbindt. Revis: ‘Nu die weg er komt en met de nieuwe wet, kan de Binckhorst vooruit.’ Voorzitter Kees Herweijer (64) van de bedrijvenvereniging: ‘Den Haag krijgt eindelijk lef.’

Elsevier nummer 29, 18 juli 2015