Koenders naar VN voor MH17-tribunaal, heeft dat zin?

28 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Minister Bert Koenders (PvdA, Buitenlandse Zaken) is dinsdag en woensdag in New York bij de Verenigde Naties om te praten over een MH17-tribunaal. Dat zo’n tribunaal er komt, is zeer onwaarschijnlijk.

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin heeft laten weten dat Rusland hoe dan ook zal tegenstemmen in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, melden Russische media.

Daders

Naar verwachting stemt de Veiligheidsraad woensdag over de komst van een MH17-tribunaal. Maleisië heeft hiervoor een verzoek ingediend en Nederland steunt dat. Er zou een MH17-tribunaal moeten komen om de daders van de fatale vlucht te berechten.

Tsjoerkin hoopt dat het voorstel niet tot stemming wordt gebracht. Als er wel wordt gestemd over het voorstel, zullen de initiatiefnemers ‘politiek en praktisch verantwoordelijk zijn voor de gevolgen’. Zo’n tribunaal zou Rusland en het Westen alleen maar verder uiteendrijven.

Volgens Tsjoerkin is het een ‘gevaarlijke confrontatie‘ die verregaande gevolgen kan hebben voor de internationale betrekkingen. Toch gaat Koenders naar New York. De minister spreekt onder anderen met secretaris-generaal Ban Ki-moon, laat het ministerie van Buitenlandse Zaken weten.

Koenders zegt ‘tot het uiterste te gaan om de daders te volgen’. Behalve met Ban Ki-moon spreekt de minister ook met Maleisië, Oekraïne, België en Australië. Verder praat hij ook met Nieuw-Zeeland, voorzitter van de VN-Veiligheidsraad.

‘Het verdriet van de nabestaanden kunnen we niet wegnemen, maar we kunnen er wel alles aan proberen te doen de daders voor de rechter te krijgen,’ zegt Koenders.

Jaren

Als een MH17-tribunaal er tegen alle verwachtingen in toch zou komen, is het nog maar de vraag of dat verstandig is. Strafrechtexperts zeiden eerder dat de berechting van daders via zo’n tribunaal jaren op zich kan laten wachten.

Voor een MH17-tribunaal zouden nieuwe aanklagers moeten worden aangewezen die eigen onderzoek doen, wat nog jaren in beslag neemt. Mocht Rusland toch instemmen met een tribunaal, zullen de voorwaarden wurgend zijn.

Rusland heeft in aanloop naar de bijeenkomst in New York al gedreigd met een importstop van alle bloemen uit Nederland. Dit dreigement zou volgens ingewijden kunnen worden gekoppeld aan de inspanningen van ons land, en andere landen, om het tribunaal te realiseren.

De regering in Moskou liet weten dat bloemen uit Nederland vol ongedierte zitten en dat die een ‘ernstig gevaar’ vormen voor de Russische economie en landbouw.