Kabinet kan VN-tribunaal voor daders MH17 wel vergeten

15 juli 2015Leestijd: 2 minuten
''

Het door het kabinet gewenste VN-tribunaal voor de berechting van de vermeende daders van MH17 komt er definitief niet. Rusland heeft bezwaren tegen deze ‘contraproductieve poging’, en is niet van plan deze op te geven.

Het is Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne niet gelukt om de Russen over te halen voor het tribunaal te stemmen. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zich officieel uitgesproken tegen het voorstel, is op de website te lezen.

Resolutie

Dat was essentieel, aangezien Rusland vetorecht heeft in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties (VN). De genoemde landen dienden daarvoor een resolutie in. ‘We moeten kijken of er draagvlak voor is,’ zei premier Mark Rutte (VVD).

Volgens hem heb je met een tribunaal ‘de grootste kans op vervolging van eventuele daders’. De Veiligheidsraad nam vier dagen na de vliegramp resolutie 2166 aan waarin wordt geëist dat de daders worden vervolgd. ‘Het ligt daarom voor de hand om nu ook bij de VN terug te komen om steun te vinden voor het tribunaal.’

Contraproductief

Maar toen was al duidelijk dat het Kremlin er negatief tegenover stond. Een hoge functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou zei er niets in te zien ‘We achten dit idee voorbarig en contraproductief,’ zei Gennadi Gatilov eind juni. Vrijdag is het precies een jaar geleden dat een toestel van Malaysia Airlines met 298 mensen aan boord werd neergeschoten boven het oosten van Oekraïne, vermoedelijk door een BUK-raket. Onder de doden waren 196 Nederlanders.

Er zijn aanwijzingen dat de raketinstallatie afkomstig was uit Rusland. CNN heeft naar eigen zeggen een conceptrapport in handen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waarin staat dat de pro-Russische separatisten verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van vlucht MH17. De Onderzoeksraad, die het rapport naar verwachting in oktober presenteert, zwijgt in alle talen over het bericht van de Amerikaanse tv-zender.