Gijs Scholtens (1946-2015): veldheer van het arbeidsrecht

21 juli 2015Leestijd: 2 minuten
''

Arbeidsrechtdeskundige Gijs Scholtens leidde binnen NautaDutilg een hele generatie specialisten op. Maandag 13 juni overleed hij in zijn woonplaats Rotterdam.

In zijn 35 jaar bij het vermaarde Rotterdamse advocatenkantoor NautaDutilh was Gijs Scholtens een coryfee in het arbeidsrecht. Hij gold als ‘Koning van de Gouden handdruk’. Als ‘volgeling’ van de klassieke Chinese veldheer en filosoof Sun Tzu was winnen zonder strijd zijn motto.

Binnen kantoor leidde Scholtens een hele generatie specialisten op. Daarnaast stond hij landelijk aan de wieg van de verplichte permanente beroepsopleiding voor advocaten. Gijs Scholtens – gescheiden en vader van twee kinderen – overleed maandag 13 juli in zijn woonplaats Rotterdam aan de gevolgen van kanker. Hij werd 68 jaar.

Gijs Scholtens werd in 1946 in Groningen geboren als jongste van drie zonen. Zijn vader was baas van de bekende Boekhandel Scholtens, aan de Grote Markt. Als jochie speelde Scholtens voor de deur op de puinhopen die de bombardementen in de oorlog hadden veroorzaakt. En hij las veel.

Omdat hij twee oudere broers had, hoefde Scholtens zelf niet in militaire dienst. Tijdens zijn studie rechten in Leiden was hij praeses van Pro Patria, de studentenweerbaarheid.

Verlengde studententijd

In 1970 trad hij in dienst bij een voorganger van NautaDutilh en specialiseerde zich in de loop der jaren in het arbeidsrecht. ‘Hij was attent, perfectionistisch en toegewijd,’ zegt oud-collega Pieter Blussé (76). ‘Als iemand goed is geweest voor ons kantoor, is het Gijs. Een bindende factor met een groot organisatorisch vermogen.’ Zijn medewerkers droegen hem op handen. Bij iedere kantonrechter wist Scholtens precies wat je kon zeggen en wie je kon sturen.

De beginjaren waren een verlengde studententijd, vertelt Blussé. ‘We reden in oude Eendjes en keken wie het hardst kon. Er was een kroeg waar hij zijn dure fiets aan de kapstok mocht hangen. Toen hij zich in een restaurant verbaasde over de prijs van de garderobe, nam Gijs de volgende keer vanuit kantoor een rijdende kapstok mee.’

Zijn kamer op kantoor was de enige waar mocht worden gerookt. Overal stonden tinnen soldaatjes – naast modeltreinen en ­Engelse postzegels een van zijn hobby’s. Scholtens was lid van allerlei clubjes en hield volgens zoon Abel (35) van tradities. ‘Hij was gedisciplineerd en loyaal.’

Levendig

Nadat hij op zijn 58ste stopte als advocaat was Scholtens tien jaar voorzitter van de Stichting Vrienden van het Leger­museum in Delft en schreef Sun Tzu’s krijgskunst voor advocaten. In 2007 en 2008 liet hij zich twee keer als burgerspecialist en vrijwillig gardeofficier uitzenden naar Afghanistan ter ondersteuning van de militaire missie en het lokale rechtssysteem.

‘Zijn uniform schonk hij na afloop aan het Legermuseum,’ zegt militair historicus Jacques Bartels (67), die hij als voorzitter opvolgde. Over zijn uitzending publiceerde hij Taskforce Uruzgan. Op zoek naar het recht. Zijn lezingen over die missie werden druk bezocht. Scholtens vertelde levendig en citeerde gretig zijn leermeester Sun Tzu.

Elsevier nummer 30, 25 juli 2015