Dit is de droomcoalitie van Alexander Pechtold

08 juli 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

D66-leider Alexander Pechtold streeft niet per se naar een toekomstige coalitie met VVD en CDA. In een interview met Elsevier flirt hij ook met de SP. Een coalitie VVD-D66-SP is volgens hem een goed alternatief.

Pechtold, die vorige week de onderhandelingen met de regeringspartijen en andere gedoogpartijen over belastingverlagingen opblies, is boos op het CDA: ‘Ze durven gerust te roepen dat ze tégen de BTW-verhoging zijn, terwijl ze drie jaar geleden voor BTW-verhoging tekenden.’

Droomcoalitie

In de Haagse wandelgangen geldt een coalitie van VVD, D66 en CDA als de meest waarschijnlijke combinatie na de volgende verkiezingen, uiterlijk 2017. Pechtold wil er weinig van weten.

In het zommernummer van Elsevier zegt hij: ‘In de Eerste Kamer mist een coalitie VVD-D66-CDA een meerderheid. Gedoogsteun van ChristenUnie en SGP wordt nu gezegd. Maar nee, dat lijkt me niks. VVD-D66-CDA is niet mijn droomcoalitie.’ Als de volgorde VVD-CDA-D66 zou zijn, haakt Pechtold al helemaal af, laat hij weten.

Op de vraag van Elsevier wat dan wel Pechtolds droomcoalitie is, zegt de D66-leider: ‘In Amsterdam hebben we een D66-VVD-SP college. Als je me vooraf had gevraagd of dat mijn droomcoalitie was, had ik waarschijnlijk gezegd dat het een onmogelijke combinatie was. Maar nu zitten die wethouders er en het gaat hartstikke goed.’

Spilfunctie

Pechtold wil graag premier worden, maar dan moet D66 wel als grootste eindigen bij de verkiezingen. In een combi met VVD en SP, krijgt D66 de spilfunctie. Vroeger kwam het nog wel eens voor dat zo’n middenpartij – ofschoon niet de grootste – toch de premier leverde.

Pechtold staat zich die gedachte niet toe en merkt lachend op: ‘Luister, ik heb mezelf een rustige zomer beloofd. Als het zaadje van dit idee zich nu in mijn hoofd plant, dan heb ik de hele zomer geen rust.’