Criminele bendes bijna twee keer zo vaak in aanraking met justitie

07 juli 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Het Openbaar Ministerie en de politie hebben vorig jaar ruim twee keer zoveel criminele bendes aangepakt als in 2009. Vorig jaar kregen 1130 criminele organisaties te maken met de politie.

Er waren vooral fors meer onderzoeken naar mensenhandel, synthetische drugs en witwassen, schrijft minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur (VVD) dinsdag aan de Tweede Kamer.

De verdubbeling is van bendes die ‘op de een of andere manier’ zijn aangepakt: ze zijn dus niet allemaal vervolgd.

Zichtbaar

Volgens hem speelt het lokaal bestuur een steeds grotere rol in de strijd tegen criminele bendes. Het aantal bestuurlijke ingrepen van gemeenten name toe van 381 in 2013 naar 931 in 2014. De gemeenten werkten daarbij samen met het OM, de politie en de Belastingdienst in tien Regionale Informatie en Expertisecentra (RIEC’s). Volgens van der Steur is deze samenwerking dan ook de oorzaak van de stijging in het aantal onderzoeken.

Het aantal bestudeerde gevallen binnen de RIEC’s steeg ook: van 930 in 2013 naar 1445 in 2014. Vrijwel elke gemeente in Nederland is aangesloten bij een RIEC. De FIOD en de Belastingdienst pakten vorig jaar bijna 136 miljoen af aan crimineel verkregen vermogen.

Volgens van der Steur is de georganiseerde criminaliteit in Nederland steeds ‘zichtbaarder’ aan het worden. Hierbij noemt hij de voorbeelden van de openlijke liquidaties in Amsterdam en omgeving, het gedrag van motorbendes en openbare bedreiging van het bestuur.