In Nederland: koperdieven stelen beeldje en geen lokale 50Plus

23 juni 2015Leestijd: 2 minuten

Een Zeeuws dorp is zeer ontstemd over de diefstal van een beeldje. En een lokale afdeling van 50Plus? De partij moet er niet aan denken.

Landerd

Ooit gehoord van Landerd? Zo niet, geen schande. De Noord-Brabantse gemeente is een twintig jaar oud fusiegedrocht: de dorpen Schaijk, Zeeland en Reek gingen er in 1994 met tegenzin in op. Het slechte huwelijk wilde zelfs geen verstandshuwelijk worden, blijkt. Ze gaan weer uit elkaar. Althans, ze gaan op in wéér een nieuwe gemeente: Maashorst.

In de grootste verzets­haard, Zeeland, waar een dikke zestig jaar geleden actrice Monique van de Ven werd geboren, gaat de vlag uit, meldt Omroep Brabant. Niet voor niks werd bij de laatste verkiezingen de partij Herindelen de grootste in Zeeland: alleen met een nieuwe herindeling kon Zeeland aan het slechte huwelijk ‘zonder chemie’ ontsnappen.

Den Helder

50Plus is een partij in wording, die nog niet overal tegelijk kan zijn. Voorlopig zijn de politieke platforms Den Haag en Provinciale Staten. Lokale afdelingen? Moet de partij nu niet aan denken. Twee enthousiaste inwoners van Den Helder, Ruud Wegman en Nico de Vos, die een lokaal 50Plus willen oprichten, zijn teruggefloten door het bestuur.

Voorzitter John Struijlaard in Noordhollands Dagblad: ‘Ze lopen vooruit op de troepen.’ Wegman van 50Plus Den Helder (‘We zijn alleen nog een steunpunt’) wacht op betere tijden.

Dreischor

Het Zeeuwse dorp Dreischor, op Schouwen-Duiveland, is zeer ontstemd over de diefstal van het bronzen beeldje van Antje de Waaij-Blom, de laatste inwoner die dagelijks in Schouwse dracht liep, meldt de PZC. Ze overleed in 1981, bijna 100 jaar oud.

Wie koper zegt, zegt koperdieven en omsmelten, maar het lot van Antje is nog onduidelijk. Dat de dieven beter uit de buurt van haar achterkleindochter Heleen kunnen blijven, is zeker. ‘Ik ben woest,’ ­citeert de PZC haar Facebook.