Haven Hoek van Holland steeds populairder bij vluchtelingen

12 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het aantal vluchtelingen dat werd opgepakt terwijl ze proberen te oversteken van Hoek van Holland naar Groot-Brittannië is nu al net zo hoog als in heel 2014. Volgens het ministerie van Justitie werden in de eerste vijf maanden van dit jaar ongeveer 160 illegale migranten opgepakt terwijl ze de oversteek probeerden te maken.

De illegalen verstoppen zich in vrachtwagens, aanhangwagens, trailers of bestelauto’s en trachten via de haven van Hoek van Holland, een bekend knooppunt naar Groot-Brittannië, naar de Britse kustplaats Harwich over te steken.

Ferry

Sommige migranten werden gespot terwijl ze probeerden over het hek van Stenaline, de ferrymaatschappij die tussen Hoek van Holland en Harwich pendelt, te klimmen of terwijl ze op de assen van vrachtwagens lagen.

Een mogelijke reden voor de toename van gespotte vluchtelingen in Nederland is de strengere controle die bij de Franse kustplaats Calais wordt uitgevoerd. Ook daar zijn problemen met de vele vluchtelingen die illegaal de oversteek naar Groot-Brittannië proberen te maken. Vluchtelingen die nu bij Calais actief zijn, zouden daarom hun route verleggen naar Nederland.

Handje

Donderdagavond trof de politie in Schiedam drie illegalen aan die stiekem in een vrachtwagen waren gaan zitten, meldt RTV Rijnmond. De vrachtwagenchauffeur had een oplegger opgehaald in Hoek van Holland en zag op de snelweg ‘een handje onder het zeil vandaan komen’. Hij waarschuwde daarop onmiddellijk de politie.

De transportsector in Hoek van Holland, rederijen, de Koninklijke Marechaussee en de Britse politie hebben nu afgesproken dat Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zich ook gaan houden aan Britse eisen, om te voorkomen dat er verstekelingen meegaan.

Wanneer er onverhoopt toch illegale migranten worden aangetroffen, kunnen de chauffeurs een boete krijgen. De marechaussee heeft inmiddels ook honden ingezet om extra te patrouilleren bij vertrekkende schepen.