Dit zijn de bootvluchtelingen van de Lage Landen

05 juni 2015Leestijd: 3 minuten

Iedereen kent de beelden van de duizenden migranten op de bootjes richting de Italiaanse of Griekse kust. Misschien onvergelijkbaar, maar ook onder onze eigen neus worden immigranten illegaal verscheept.

Op een gure novemberavond in Hoek van Holland staan de vrachtwagens in de rij voor de ferry naar Harwich in Groot-Brittannië.

Een speciaal getrainde hond van de Koninklijke Marechaussee slaat aan op een vrachtwagen met een lading wasmachines. Het alarmerende geblaf van het dier blijkt niet voor niets. Leden van de marechaussee treffen in de trailer van de vrachtwagen zeventien mannen aan die zich hadden verstopt tussen het witgoed. De mannen worden allen teruggestuurd naar land van herkomst Albanië. De 28-jarige Poolse bestuurder wordt aangehouden op verdenking van mensenhandel.

Illegale handel

Het incident in november vorig jaar staat niet op zichzelf. De Marechaussee en de Rotterdamse Zeehavenpolitie onderscheppen vaker illegale migranten in het Rotterdamse havengebied. In de haven van Rotterdam worden niet alleen drugs en andere goederen, maar ook personen verscheept.

Af en toe glippen er illegalen door de controle in Nederland heen. Zo trof de Britse zeehavenpolitie donderdagavond 68 migranten aan in een container aan boord van de ferry tussen Hoek van Holland en Essex. De illegalen waren afkomstig uit Afghanistan, China, Vietnam en Rusland. De Poolse chauffeur werd gearresteerd op verdenking van het mogelijk maken van illegale migratie.

Een vergelijkbaar incident deed zich vorige maand voor toen achttien Afghanen werden aangetroffen in een vrachtwagen. Ook toen liep een Poolse chauffeur tegen de lamp.

Albanezen

De marechaussee waarschuwde twee jaar geleden al voor Albanezen die hun tijdelijke legale status misbruiken om de illegaliteit in te duiken in Nederland of om door te reizen. Vooral Groot-Brittannië is populair.

Sinds 2010 hebben de inwoners van de Westelijke Balkanlanden, zoals Bosnië en Albanië geen visum meer nodig om naar Schengen-landen te reizen. Ieder half jaar mogen ze drie maanden legaal in Schengen-landen verblijven. Volgens de marechaussee misbruiken ze die legale status door bijvoorbeeld door te reizen naar ‘het beloofde land’ Groot-Brittannië. Omdat Groot-Brittannië niet tot het Schengengebied hoort, is die oversteek illegaal.

Economische gelukszoekers

Naast de Albanezen zien dus ook illegalen uit andere landen Groot-Brittannië als het beloofde land. Het gaat hier vrijwel uitsluitend om economische gelukszoekers. Om hoeveel personen het precies gaat, is niet bekend. Maar districtschef van de Rotterdamse Zeehavenpolitie, Jan Janse, spreekt van een trend.

Gevraagd naar de illegale migratie van Albanezen in Nederland zei Janse op Twitter dat 2014 over het hele jaar een trend laat zien. ‘Niet om in de stress te schieten, wel in de gaten te houden’.

Hardnekkig

Hoe hardnekkig de verstekelingen zijn. blijkt wel uit het feit dat zowel hier als in Groot-Brittannië dezelfde personen meerdere keren worden onderschept. Eenmaal teruggestuurd kunnen de migranten het immers gewoon nog een keer proberen. Zo werden begin december vorig jaar zeven Albanezen aangetroffen op de veerboot naar Harwich die een week eerder ook al uit een vrachtauto op de A20 bij Nieuwerkerk werden aangehouden.

Inwoners van de Balkanlanden proberen niet alleen via illegale wijze naar welvarende landen in Europa te komen. Sinds de visumplicht werd afgeschaft steeg het aantal asielzoekers uit de Balkanlanden. Vanwege die toestroom dreigde de EU al meerdere keren de visumvrijstelling weer op te schorten. Omdat de asielaanvragen uit de Balkanlanden veelal kansloos zijn en burgers worden teruggestuurd, kiezen de hardnekkige personen voor de illegale route. En die route gaat nog wel eens via Rotterdam.