Dit zijn belangrijkste conclusies over moordverdachte Els Borst

25 juni 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Politie, het Openbaar Ministerie (OM) en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) hebben behoorlijk wat fouten gemaakt rond Bart van U., die wordt verdacht van de moord op Els Borst. De organisaties hebben fout op fout gestapeld.

Dat is de belangrijkste conclusie uit het rapport (pdf) van de commissie-Hoekstra, die onderzocht wat er precies is misgegaan rond Bart van U.

Celstraf

Er zijn diverse fouten gemaakt rond Bart van U. Dit zijn de belangrijkste:

  • De politie het DNA van Van U. moeten afnemen toen hij in 2012 werd veroordeeld tot drie jaar celstraf voor wapenbezit. Dat is destijds niet gebeurd.
  • Van U. heeft zich diverse keren gemeld voor het uitzitten van een celstraf, maar hij werd weggestuurd door de politie.
  • Er was een rechterlijk bevel tot gevangenneming, toch belandde Van U. niet in de gevangenis.

Eerder liet het OM al weten dat Van U. tegen de zin van het OM in, nooit is behandeld voor waandenkbeelden. Behalve van de moord op de oud-politicus Els Borst, verdenkt het OM Van U. ook van de moord op zijn zus.

OM-topman Herman Bolhaar noemt de conclusies ‘ernstig en indringend’. ‘Het OM is tekortgeschoten. Daarvoor wil ik mijn verontschuldigen aanbieden aan nabestaanden,’ zegt Bolhaar in reactie op het rapport.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Problemen

De commissie-Hoekstra concludeert dat er voortaan zo snel mogelijk DNA moet worden afgenomen na veroordeling. Ook moet de uitvoering van bevelen van rechters worden verbeterd en moeten de drie organisaties beter omgaan met signalen over mensen die gevaarlijk zijn, omdat ze psychische problemen hebben.

‘Dit vraagt om een betere en onmiddellijke aanpak,’ concludeert de commissie. ‘Bij Bart van U. is geen DNA afgenomen, terwijl dat op grond van de huidige wet- en regelgeving wel had gemoeten. Die regelgeving is ingewikkeld en beantwoordt door problemen in de uitvoering niet aan de doelstelling van de wet.’

Of de moord op de zus van Van U. en Els Borst hadden kunnen worden voorkomen, wil de voorzitter van de commissie niet zeggen. Dat is aan de rechter. De commissie vindt dat de ontstane problemen onder meer het OM zijn aan te rekenen. Het functioneren van het OM moet beter.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."