Vier vragen over politie-actie bij Bandidos

27 mei 2015Leestijd: 3 minuten
'ANP'

De politieactie tegen motorclub Bandidos in Limburg komt niet uit de lucht vallen. Het afgelopen jaar zijn de spanningen tussen rivaliserende motorclubs in de provincie hoog opgelopen. Wat is er aan de hand en wat ging eraan vooraf?

Elsevier.nl zet vier vragen en antwoorden over de politie-inval en de gebeurtenissen die daaraan voorafgingen op een rij.

1. Wat is er precies gebeurd?

De politie heeft woensdag een flinke slag geslagen tijdens een grote actie tegen motorbendes in Limburg: agenten hebben beslag gelegd op vijf raketwerpers, automatische wapens, handvuurwapens en vele kilo’s munitie. Ook is een drugslaboratorium aangetroffen voor synthetische drugs en een hennepkwekerij. Twintig verdachten zijn gearresteerd.

Woensdagmorgen lichtte de politie al een aantal motorrijders van hun bed, waaronder de leider van Bandidos, Harrie Ramakers. Zo’n vierhonderd medewerkers van politie en justitie doen mee aan de actie, onder wie agenten uit Duitsland en België. Zij doorzoeken nog tot vanavond woningen van motorrijders en clubhuizen op dertig plaatsen in Limburg, Brabant, België en Duitsland.

Bandidos telt wereldwijd duizenden leden in circa 24 landen. Nederland heeft sinds maart vorig jaar een afdeling: Bandidos MC Sittard.

2. Waarom zijn er nu invallen?

Volgens de politie vormt een ‘langlopend onderzoek naar criminele activiteiten’ de aanleiding voor de actiedag. Leden van motorclubs zijn op grote schaal betrokken bij criminele activiteiten, zoals intimidatie en handel in wapens en drugs.

Het aantal incidenten met motorclubs is in Limburg het afgelopen jaar behoorlijk toegenomen. Vooral sinds Bandidos zich in Limburg heeft gevestigd, het territorium van concurrent Hells Angels. Die doet er alles aan om Bandidos het land uit te werken.

Een dag na de oprichting van de Nederlandse afdeling werd een aanslag gepleegd op de woning van Bandidos-voorman Ramakers in Nieuwstadt. Hij was eerder lid van de Nomads, een voormalige tak van de Hells Angels.

3. Waar kennen we Harrie Ramakers van?

Het is niet de eerste keer dat Ramakers is aangehouden. Ramakers was eerder verdachte van vier moorden. Eén zaak betrof de moord op drie leden van de Nomads, die in het clubhuis in Oirsbeek werden doodgeschoten en vervolgens gedumpt in de Geleenbeek bij Echt.

Justitie eiste levenslang, maar de rechter sprak Ramakers en zijn medeverdachten vrij wegens gebrek aan getuigen en bruikbaar technisch bewijs. Vorig jaar zat Ramakers nog vast voor drugs- en wapenbezit.

4. Hoe wil Nederland motorclubs aanpakken?

De rivaliserende motorclubs maken het Limburg niet makkelijk. Zo wordt burgemeester Jos Som (CDA) van Kerkrade momenteel permanent bewaakt omdat hij bedreigd zou worden door motorbendes. De burgemeester heeft een café van de Hells Angels in zijn stad laten dichtspijkeren.

Volgens burgemeester Onno Hoes (VVD) van Maastricht is er onvoldoende capaciteit van de politie om criminele motorrijders aan te pakken. Maandag sprak hij met een aantal ambtsgenoten met minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie (VVD) over de problemen met motorclubs.

Van der Steur gaat onderzoeken of criminele motorbendes bij de wet verboden kunnen worden. Het verbieden van verenigingen is al mogelijk in Nederland. Zo is bijvoorbeeld de pedofielenvereniging Martijn illegaal. Duitsland verbood onlangs ook de motorclub Satudarah. Vermoedelijk trekken de motorrijders nu de grens over naar Limburg.