Geplaagd Emmen vestigt hoop op nieuwe dierentuin

29 mei 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Emmen zit in de hoek waar de klappen vallen, maar ‘volgend jaar is de nieuwe dierentuin klaar’. Plus: livebeelden van een Purmerendse rotonde en de SP in Lelystad krijgt het verwijt een ‘pluche-partij’ te zijn.

Emmen

Als het gaat om ranglijsten, zit Emmen (ruim 100.000 inwoners) in de hoek waar de klappen vallen. In het laatste onderzoek Beste gemeenten van Elsevier eindigde ­Emmen erg laag: op plek 392 van 403 gemeenten. Vorige week verscheen de Atlas voor gemeenten 2015 met als thema ‘Erfgoed’.

Killing voor Emmen: de stad kwam pas na de oorlog tot enige bloei. Emmen eindigde dus stijf onderaan, meldt het Dagblad van het Noorden, dat wel zo eerlijk is om te schrijven dat Emmen ook onderaan pleegt te eindigen als het thema ‘economie’, ‘cultuur’, ‘krimp’ of ‘groen en water’ is. De marketingman van Emmen heet grappig genoeg Dènis Assen en houdt de moed erin: ‘Volgend jaar is de nieuwe dierentuin klaar.’

Purmerend

Meer nieuws uit erfgoedarm Nederland: in Purmerend is een website met livebeelden van de rotonde op de Gors­laan een succesje aan het worden. De eigenaar van de site, een softwarebedrijf, meldt in het Noordhollands Dagblad dat er op het hoogtepunt 78 mensen tegelijk naar de rotonde keken.

‘Het heeft bijna iets magisch, dat komen en gaan van auto’s, fietsers en voetgangers.’ Wijlen Martin Bril bereed in een van zijn columns eens een rotonde in Drachten tegen de richting in. Wellicht een idee om de kijkcijfers nog wat op te jagen.

Lelystad

Het gaat hard met de reputatie van de SP als een bestuurderspartij. In Flevoland leveren de socialisten sinds kort één gedeputeerde en krijgen ze van 50Plus nu al het verwijt om de oren een ‘pluche-partij’ te zijn – lees: dat ze hun principes verkwanselen om aan de macht te blijven.

Het verwijt werd ingegeven doordat de SP in de Staten een motie van 50Plus niet steunde die de partij voorheen ongetwijfeld wel zou hebben gesteund.

Elsevier nummer 23, 6 juni 2015