Almere zit niet te wachten op antisemitische prediker

28 mei 2015Leestijd: 1 minuut
'ANP'

Burgemeester Annemarie Jorritsma (VVD) van Almere zit niet te wachten op de komst van de Saudische sjeik Esam Alowed. Ze wil dat Duitsland het aan hem verstrekte visum intrekt.

De Saudische sheikh Esam Alowed is te gast op een driedaags benefietcongres in Almere dat vrijdag begint. De sheikh heeft in Duitsland een visum voor Nederland aangevraagd en gekregen.

Antisemitisme

Maar daar is burgemeester Jorritsma niet blij mee. Ze zei donderdagavond in een raadsvergadering in haar stad dat de sjeik bekendstaat om zijn antisemitische uitspraken. Ze heeft over zijn komst naar Almere inlichtingen ingewonnen bij Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid waar hij bekend is.

Ook heeft Jorritsma contact gehad met haar collega Jan van Zanen (VVD) van Utrecht waar Esam Alowed binnenkort ook komt spreken.

Imam

‘We hopen dat het ministerie van Buitenlandse Zaken Duitsland zal vragen zijn visum in te trekken. We stellen niet op prijs dat deze meneer hierheen komt’, zei Jorritsma. Dat geldt wat de burgemeester betreft ook voor de omstreden Belgisch-Marokkaanse imam Tarik Ibn Ali, om wie het spoeddebat aanvankelijk ging, die zichzelf heeft uitgenodigd voor het congres in Almere.

Het moskeebestuur heeft donderdagavond vergaderd over de situatie. Wat daar is uitgekomen, is nog niet bekend.