‘VVD doet onderzoek naar gratis verkiezingsfeestje Floriade’

04 maart 2015Leestijd: 2 minuten
''

De liberalen gaan kijken naar het gratis verkiezingsfeestje op de Floriade in Venlo dat met belastinggeld blijkt te zijn betaald. Het hoofdbestuur van de regeringspartij heeft dat gevraagd aan de Commissie Integriteit van de VVD,

Dat is dezelfde commissie die vrijdag concludeerde dat VVD-Kamerlid Mark Verheijen als gedeputeerde fouten heeft gemaakt bij met het declareren, meldt het AD woensdagochtend.

Tuinexpositie

Die bevindingen waren voor Verheijen aanleiding om op te stappen. Hij was als gedeputeerde nauw betrokken bij de Floriade. Via Twitter suggereerde hij nog dat de VVD gewoon had betaald voor de verkiezingsbijeenkomst op de tuinexpositie.

Maar een factuur bleek nooit verstuurd.

De commissie meldde vrijdag in haar rapport dat Verheijen in tenminste drie gevallen de fout in ging. Hierbij gaat het onder meer om het declareren van een diner waarbij flessen wijn van 127 euro per stuk werden aangeschaft. ‘Deze uitgaven zijn deels in strijd met de terughoudendheid die gepast is bij het in rekening brengen van uitgaven,’ aldus de commissie.

Meer kwesties

Ook liet de commissie vrijdag weten dat er meer kwesties zijn gaan spelen omtrent Verheijen ‘die hun schaduw vooruitwerpen’. Hierbij gaat het onder meer om zijn rol in de bouw van een nieuwe bioscoop en het VVD-feestje op de Floriade in Venlo. De commissie liet al weten bereid te zijn ook naar deze zaken een onderzoek te willen doen.

Elsevier bracht eerder naar buiten dat Verheijen in anderhalf jaar tijd 10.750 euro ontving van projectontwikkelaar Piet van Pol voor zijn verkiezingscampagnes.

In zijn tijd als VVD-wethouder te Venlo (2006-2011) zette Verheijen zich in voor een door Van Pol te bouwen bioscoop. Van Pol kreeg een bouwterrein voor een bedrag dat 135.000 euro onder de taxatiewaarde lag. De Venlose Rekenkamer meldde later dat Van Pol 400.000 euro winst had gemaakt.