‘Russisch gas is optie bij dichtdraaien gaskraan Groningen’

03 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Als de gaswinning in de provincie Groningen wordt teruggebracht, ontkomt Nederland er de komende jaren niet aan om meer gas uit het buitenland te importeren. Dat gas zal dienen als compensatie van het eventueel verder dichtdraaien van de gaskraan.

‘We zullen meer gas moeten importeren,’ zegt minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) in een interview met het AD.

Kolencentrales

‘We besloten eerder al om oude kolencentrales te sluiten. Daar staat een voorziene groei van het aandeel duurzame energie tegenover, maar de verdeling binnen onze energiemix van gas, olie, steenkool en duurzame energie verandert.’

Kamp houdt er sterk rekening mee dat Russisch gas daarbij nodig zal zijn. ‘Er zijn twee opties: gas kan via pijpleidingen worden ingevoerd uit Rusland of in vloeibare vorm uit andere landen.’

Nederland bezit nog steeds een grote gasvoorraad, zegt de minister. ‘We zijn niet zoals Duitsland voor 30 procent afhankelijk van Russisch gas. Maar het kan uiteindelijk een optie zijn.’

Rapport

Maandag kregen de Groningers in het gaswinningsgebied, dat geregeld wordt getroffen door lichte aardbevingen, excuses van de VVD’er, op aandringen van verschillende partijen in de Tweede Kamer na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid vorige maand.

‘Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden,’ waren zijn woorden. ‘De veiligheid staat nu voorop en ik zal er alles aan doen om de verbeteringen waar de Groningers terecht om vragen te realiseren.’ Hij is naar eigen zeggen diep geraakt door wat er in de noordelijke provincie gebeurt.

‘Uiteindelijk gaat het om de veiligheid en ik erken dat alle betrokkenen bij de gaswinning, en zeker ook het ministerie van Economische Zaken, meer aandacht hadden moeten hebben voor de veiligheid van de Groningse burgers. Dat dit zo is gegaan betreur ik.’

Twijfels

In Groningen zijn twijfels over de woorden van Kamp. ‘Het moet eerst zichtbaar worden. Bij de excuses horen ook daden,’ aldus commissaris van de Koning Max van den Berg (PvdA) in Nieuwsuur.

Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging liet zich in soortgelijke bewoordingen uit: ‘Het is niet meer dan logisch dat Kamp zijn excuses aanbiedt. Hij zet alleen meteen weer de repeteerknop aan. Het probleem moet bij de oorzaak worden aangepakt en dat betekent dat de gaskraan nog verder dicht moet.’