PVV-leider Faber: ‘Ze kunnen mij niet wegsturen’

01 maart 2015Leestijd: 2 minuten

PVV-lijsttrekker bij de Eerste Kamerverkiezingen, Marjolein Faber, denkt niet aan aftreden. Faber huurde voor partijwerkzaamheden in Gelderland het bedrijf van haar zoon in.

‘Zij kunnen mij niet wegsturen’, zei Faber in het lijsttrekkersdebat zondag voor de Provinciale Statenverkiezingen bij de NOS op Radio 1.

Integriteit

De PVV-fractievoorzitter in de Eerste Kamer en tevens fractievoorzitter van haar partij in de Provinciale Staten van Gelderland vindt niet dat ze moet aftreden nu haar integriteit in twijfel is getrokken.

Faber zegt dat het ‘niet handig was’ om het bedrijf van haar zoon in de arm te nemen. De onderneming beheerde de website van de PVV-Gelderland. Daar is inmiddels een eind aan gekomen. Ook gaat Faber uit eigen zak het geld terugbetalen.

Aftreden

Nota bene de VVD vroeg in Gelderland om het aftreden van Faber. ‘Zij is altijd degene die iedereen de maat neemt en dat ook op een hele felle manier doet. Ik vind als je zo scherp naar anderen toe bent, dan kun je dit niet zomaar voorbij laten gaan. Ik denk dat ze eens goed na moet denken en daar consequenties uit moet trekken,’ zegt VVD-gedeputeerde Jan Markink tegen Omroep Gelderland.

Ook de PvdA vindt dat Faber haar conclusies moet trekken.

Maar Faber, die het gezicht is van de PVV voor de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart, denkt niet aan aftreden omdat ze vindt dat ze legitiem heeft gehandeld. Een onderzoek van hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga heeft uitgewezen dat er geen sprake is van een ‘evident integriteitsprobleem’, maar dat de PVV wel een ‘integriteitsrisico’ heeft genomen.