Media: IS bedreigt Twitter-topman, en ‘tumult’ door haatimams

03 maart 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Twitter-voorman Jack Dorsey wordt bedreigd door terroristen van Islamitische Staat (IS). En de visa van de drie haatimams die in Rijswijk zouden komen spreken, werd ingetrokken vanwege ‘maatschappelijk tumult’. Dit is het mediaoverzicht van dinsdag 3 maart.

*Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) bedreigt Jack Dorsey, mede-oprichter van Twitter, en andere medewerkers van het sociale medium omdat de accounts van terroristen zijn geblokkeerd, meldt de New York Post.

Op een aan IS-gelieerde website verscheen een bericht dat Dorsey en consorten niet aan de ‘islamitische leeuwen’ kunnen ontsnappen: ‘Hoe kun je je verdorven medewerkers nog beschermen wanneer hun hals het officiële doelwit wordt van de soldaten van het kalifaat en hun bondgenoten, die zich onder jullie bevinden?’ was onder meer te lezen in het dreigende bericht. De Amerikaanse autoriteiten evalueren nu in samenwerking met Twitter of de dreigementen serieus moeten worden genomen.

*De drie haatimams die zouden komen spreken op het benefietgala in Rijswijk mochten uiteindelijk niet komen omdat het ‘tumult’ zou veroorzaken in de samenleving, schrijft De Telegraaf. De drie stonden niet op een lijst van mensen die geweerd moesten worden, maar de weerstand in de samenleving was een van de redenen van het kabinet om de sprekers te weigeren. Pas bij maatschappelijke onrust over de komst van imams komt het kabinet in actie, ‘niet echt een beleid van aanpakken’, aldus de oppositie.

Ook zou nieuwe informatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding een reden zijn geweest om de visa in te trekken. Wat die informatie inhoudt, is niet bekend.

*Meer nieuws uit De Telegraaf: de afschaffing van het lage btw-tarief zou 50.000 banen kosten in de vrijetijdssector. Dit blijkt uit een rapport van een onderzoeksinstituut dat dinsdag openbaar wordt gemaakt. Het gelijktrekken van het hoge (21 procent) en het lage (6 procent) btw-tarief is een van de mogelijkheden die het kabinet nu onderzoekt bij de verkenning naar een nieuw belastingstelsel. In het nieuwe stelsel staat voorop dat de lasten op arbeid omlaag moeten.

Volgens het onderzoeksrapport holt een verhoging van de btw de koopkracht uit van gepensioneerden en mensen met een laag inkomen.

*Op 200.000 plaatsen in Nederland is de bodem rond agrarische bedrijven en fabrieken ‘ernstig verontreinigd’ met asbest, schrijft dagblad Trouw op basis van een vertrouwelijk rapport van de provincies Gelderland en Overijssel. In de helft van de gevallen zou de vervuiling een direct gevaar voor de volksgezondheid vormen. De asbestverontreiniging wordt veroorzaakt door de erosie van oude asbestdaken die niet voorzien zijn van een goot.

*De Britse premier David Cameron komt met een wetsvoorstel waarin mensen die met kinderen werken strafbaar gesteld kunnen worden als ze seksueel kindermisbruik door anderen in de omgeving negeren, schrijft The Guardian. In de afgelopen tijd werd Groot-Brittannië opgeschrikt door een aantal grote misbruikzaken. Cameron wil de status van seksueel misbruik gelijkstellen met die van georganiseerde misdaad, zodat de politie meer kan doen om kinderen tegen deze vorm van misbruik te beschermen.