UvA-bestuur doet aangifte na bestorming van Maagdenhuis

25 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'AT5'

Zo’n driehonderd boze studenten zijn woensdagavond het Maagdenhuis aan het Amsterdamse Spui binnengevallen. Jongeren, die zeggen een ‘dialoog’ met het bestuur van de Universiteit van Amsterdam te willen, trapten een deur in, en drongen het pand binnen.

Het lijkt erop dat in elk geval een deel van de studenten het UvA-pand blijft bezetten tot het bestuur van de universiteit aftreedt. Ook de komst van de leden van het college van bestuur kon daarin geen verandering brengen. Voorzitter van het UvA-bestuur Louise Gunning deed een keurige oproep aan de studenten, die haar voortdurend onderbraken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Niet gezond

Ze vroeg de rebellerende studenten om het pand vreedzaam te verlaten en donderdag verder met elkaar te spreken. Daar gaven de bezetters geen gehoor aan. De boze studenten eisen meer ‘democratie’ en een ‘dialoog’.

Gunning zegt het niet eens te zijn met de manier waarop de studenten vanavond het Maagdenhuis hebben bezet. ‘Dit is geen gezonde manier om een dialoog met elkaar aan te gaan.’  ‘Als jullie democratisch zijn,’ voegde zij daaraan toe, ‘dan nemen jullie geen bezit van andermans eigendom. Ik sta niet toe dat jullie bezit nemen van dit pand.’

Aangifte

Daarop deed het bestuur van de Universiteit van Amsterdam aangifte tegen de studenten. De aangifte betekent dat de driehoek (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie) een besluit zal nemen over het al dan niet ontruimen van het Maagdenhuis.

Nadat het bestuur het Maagdenhuis rond 22.30 uur had verlaten, werden de bezetters opgeroepen barricades op te werpen.

‘We hebben net begrepen dat het college van bestuur de politie opdracht heeft gegeven ons te ontruimen. De mensen die willen gaan, moeten nu gaan. De rest moet helpen het pand te barricaderen.’ Ook werd de actievoerders op het hart gedrukt de naam en het nummer van een advocaat op hun lichaam te schrijven.

Dinsdag werd een ander gebouw van de UvA ontruimd. Studenten hielden het Bungehuis, op een steenworp afstand van het Maagdenhuis, anderhalve week bezet.