Sectie: crimineel Nyqvist maakte zelf een einde aan zijn leven

06 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De veroordeelde crimineel Ron Nyqvist (46) die woensdagochtend dood werd gevonden in de Amsterdamse wijk Osdorp is ‘zeer waarschijnlijk’ door zelfdoding om het leven gekomen. Eerder werd vermoed dat de crimineel was geliquideerd.

Sectie op het lichaam van Nyqvist heeft uitgewezen dat zelfdoding ‘het meest aannemelijke scenario is’, bevestigt de politie in Amsterdam vrijdagavond aan elsevier.nl. ‘We houden nog een kleine slag om de arm, maar zelfmoord is het meest aannemelijk,’ zei een woordvoerder.

Zelfmoord

Nyqvist zou de hand aan zichzelf hebben geslagen toen hij met een vrouw in een parkeergarage liep in de Bart Poesiastraat in het westen van de hoofdstad. De politie hield al rekening met zelfmoord omdat er een wapen naast het lichaam van Nyqvist werd gevonden. Ook werd gedacht aan een liquidatie.

Motieven voor de zelfmoord zijn nog niet duidelijk. Nyqvist, die net een celstraf van 20 jaar voor de moord op de broers Rob en Eric Driesen had uitgezeten, zal hoe dan ook moeite hebben gehad met de nieuwe kans die hij in een compleet veranderde maatschappij had gekregen.

Juliet-bende

Nyqvist, zoon van een militair, had een lange staat van dienst als beroepscrimineel. In de jaren negentig was hij actief in de beruchte Juliet-bende waar hij zich onder meer bezig hield met de handel in xtc.

Toen hij in het nieuwe millennium besloot om zijn drugsgeld samen met vastgoedhandelaar Willem Endstra in een sporthal in Breda besloot te stoppen, ging het mis. Nyqvist kreeg ruzie met de broertjes Driesen die de sporthal runden. De kickbokser overleefde een aanslag op zijn leven, waarna hij de broers Driesen doodschoot die hij van de aanslag verdacht.

In de gevangenis werd Nyqvist gerespecteerd en gevreesd. Opvallend is dat hij vanuit zijn cel een heel kickboksteam opzette en runde. Bij zijn vrijlating zei hij het kickboksen weer op te willen pakken, maar zo ver is het dus niet gekomen.