Rutte trekt miljoenen extra uit voor bestrijding terreur

27 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het kabinet trekt de komende jaren bijna 129 miljoen euro extra uit om terrorisme en de jihadistische dreiging langdurig te kunnen tegengaan. Het geld wordt verdeeld onder de veiligheidsdiensten, zoals de inlichtingendienst AIVD, politie en justitie en de marechaussee.

Dat zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag na afloop van de wekelijkse ministerraad. De miljoenen euro’s zullen ook terechtkomen bij de gemeenten voor het voorkomen en het tegengaan van radicalisering van moslims, zowel in Nederland zelf alsook tot over de landsgrenzen.

Meer geld

In de Tweede Kamer hadden de meeste oppositiepartijen herhaaldelijk aangedrongen op meer geld. Eind januari stuurden de SP, CDA, PVV, D66, ChristenUnie en SGP gezamenlijk een brief naar het kabinet om hun zorgen kenbaar te maken over de veiligheid in Nederland na de aanslagen in Parijs op de redactie van Charlie Hebdo en de moordpartij in de Joodse supermarkt, begin van dit jaar.

Twee weken geleden verweet bijvoorbeeld D66 het kabinet nog dat het alleen maar reactief bezig is en niet vooruitdenkt in de aanpak van het opkomende jihadisme. Bovendien duurt het te lang voordat maatregelen worden uitgevoerd.

Lange adem

De premier zei in zijn reactie op de wens van de oppositie steeds dat het kabinet direct extra budget zou vrijmaken als dat nodig is. In een verklaring zegt Rutte nu dat de strijd tegen terreur ‘een lange adem‘ vereist.

De veiligheidsketen is volgens de premier nu ‘goed toegerust’, maar het extra geld zou noodzakelijk zijn om de veiligheid ook voor de toekomst veilig te stellen. Het huidige dreigingsniveau houdt aan.