Media: verkeershufter vaker vrijuit, en ‘haatimams naar Utrecht’

20 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Politie en marechaussee hebben vorig jaar extra controles uitgevoerd, maar nauwelijks extra verdachten van mensensmokkel opgepakt. En een aantal omstreden haatpredikers spreekt zondag 1 maart in Utrecht. Het mediaoverzicht van vrijdag 20 februari.

* Vorig jaar waren er 50 procent meer inspecties van auto’s, bussen en treinen dan in 2013, maar dat leverde slechts 26 extra aanhoudingen op, meldt dagblad Trouw. Mensensmokkelaars hebben volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie andere methoden bedacht waardoor ze minder snel worden gepakt.

Ze ‘maken gebruik van het openbaar vervoer zoals trein en bus. Omdat de dader hierdoor de vreemdelingen niet zelf hoeft te vervoeren, wordt de pakkans kleiner.’

* Volgens De Telegraaf komt een aantal omstreden islampredikers zondag 1 maart naar het Partycentre Luxury in de wijk Overvecht. Onder de sprekers zijn sjeik Assim al-Hakeem uit Saudi-Arabië en de Nederlandse bekeerling Abdul-Jabbar van de Ven. Of zij al een visum hebben gekregen, wil het ministerie van Buitenlandse Zaken niet bevestigen.

Het gala wordt gehouden ten bate van ‘Palestina, Birma, Turkistan & Zuid-Marokko’, en wordt georganiseerd door de organisatie World Wide Relief. Volgens de gemeente Utrecht is er geen reden om actie te ondernemen.

* Er is ook nieuws over het benefietgala in Rijswijk. Sympathisanten van het evenement, georganiseerd door stichting Romahaa, hebben dreigbrieven ontvangen, meldt Omroep West. Voorzitter Abdelhamid Taheri van de As Soennah-moskee in Den Haag zegt geschrokken te zijn van de brieven.

‘Radicaliserende jongeren zijn een groot probleem, maar een nog groter probleem is een radicaliserende staat,’ zegt het bestuur van de moskee in een reactie.

* Van de 783 notariskantoren in Nederland, zaten er 95 ernstig in geldnood in het derde kwartaal van vorig jaar. Hun financiën voldoen niet aan de normen van waakhond Bureau Financieel Toezicht (BFT), meldt Het Financieele Dagblad.

De BFT zegt dat de geldzaken van sommige kantoren zo slecht zijn, dat ze integriteitsrisico’s veroorzaken. ‘Integriteit is net zo dik als je portemonnee,’ concludeert de toezichthouder.

* De kans dat een automobilist na een overtreding van de weg wordt gehaald en beboet, wordt steeds kleiner, schrijft het AD. Vorig jaar zijn nog geen 488.000 automobilisten aangehouden voor een overtreding. Dat waren er in 2007 nog bijna anderhalf miljoen.

Verkeersdeskundigen zeggen tegen de krant dat de verdwenen snelwegpolitie de oorzaak is. ‘Het toezicht op de weg is nu in handen van de regiokorpsen. Dat gaat ten koste van de professionaliteit,’ zegt Patrick Potgraven van de VID. ‘Een agent uit de Schilderswijk heeft wel iets anders aan zijn hoofd.’