Media: Moszkowicz zakelijk failliet, en 75 miljoen voor schoenmaker

27 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Het kabinet gaat structureel 75 miljoen euro uittrekken voor het behoud van ambachtelijke beroepen. En Bram Moszkowicz heeft donderdag zakelijk faillissement aangevraagd. Dit is het mediaoverzicht van vrijdag 27 februari.

*Het kabinet wil jongeren stimuleren een oud ambacht als beroep te kiezen, schrijft het AD. Daarvoor maakt het kabinet vanaf dit jaar structureel 75 miljoen euro vrij.

Volgens minister Jet Bussemaker (PvdA) van Onderwijs valt er zelfs nu nog veel te verdienen met beroepen als schoenmaker of hoefsmid. De opleidingen daarvoor worden maar op weinig scholen gegeven en zijn daardoor bijna onzichtbaar. Volgens Bussemaker hebben jongeren die kiezen voor een opleiding tot specialistisch vakman ‘goud in handen’.

*Bram Moszkowicz heeft donderdag zakelijk faillissement aangevraagd, schrijft De Telegraaf. Volgens de ex-advocaat zijn twee van zijn vennootschappen niet meer in staat openstaande schulden te betalen. De Belastingdienst is de grootste schuldeiser.  Naast het zakelijk bankroet van Moszkowicz dreigt ook nog een persoonlijk faillissement. De fiscus dwong hem al eerder om zijn woonhuis en kantoorpand te verkopen en legde vanwege een restschuld beslag op alle andere inkomsten van de voormalige strafpleiter.

*Meer nieuws uit De Telegraaf: de vriend van Michelle Mooij heeft zich donderdag ’s avonds laat gemeld op het politiebureau, schrijft De Telegraaf. Ian A. werd donderdag in de rechtszaak over de dood van Mooij veroordeeld voor verkrachting en mishandeling. Haar ouders denken dat haar vriend ook de moord op zijn geweten heeft, maar daar heeft de rechtbank hem van vrijgesproken. Hij kon niet eerder worden opgepakt omdat hij zou zijn gevlucht.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) zegt tegen de krant dat de politie donderdagavond naar zijn huis ging om hem op te halen, maar dat ze hem daar niet aantroffen. Later meldde de man zich zelf op het bureau.

*Rond de wedstrijd Feyenoord-AS Roma zijn donderdag 42 mensen aangehouden, meldt NOS. Grote ongeregeldheden bleven gelukkig uit en de Rotterdamse politie zegt tevreden terug te kijken op de dag. De meeste arrestaties werden al voor de wedstrijd verricht en waren voor zaken als vechtpartijen, het afsteken van vuurwerk en bezit van messen. Na de wedstrijd werden Italiaanse en Nederlandse supporters apart van elkaar het stadion uitgeleid.

*Vandaag doet de rechtbank in Amsterdam uitspraak over de beruchte Klimop-fraudezaak, schrijft Het Financieele Dagblad. In de vastgoedzaak rond Bouwfonds en Philips wordt vandaag geoordeeld of meer dan tien mannen drie jaar geleden terecht tot tien jaar cel zijn veroordeeld.

De zaak is belangrijk omdat een uitspraak de nieuwe normen voor fraude in de vastgoedbranche kan bepalen. In 2012 kregen de verdachten jarenlange celstraffen. Alleen voormalig Bouwfonds-topman Cees Hakstege ontsprong de dans en kreeg slechts een werkstraf van 240 uur. Het OM eist in deze tweede ronde alsnog celstraffen.