Media: ‘leger te klein’, en banken leren weinig van Libor-affaire

11 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De Nederlandse krijgsmacht is te klein en daardoor niet klaar voor een situatie van oorlogsdreiging. En door de toestroom van nieuwe asielkinderen komen tientallen middelbare scholen in de financiële problemen. Het mediaoverzicht van woensdag 11 februari.

* Door structureel tekort aan personeel en materieel zijn veel onderdelen van het Nederlandse leger niet inzetbaar, zegt voorzitter Marc de Natris van de vereniging van marineofficieren KVMO tegen het AD. ‘Zolang we niet alle eenheden hoeven in te zetten, is het probleem nog te verhullen,’ zegt De Natris.

‘Maar we zien allemaal dat de situatie in de wereld verandert. Als we nu zouden worden geconfronteerd met een oorlogsdreiging, wat helaas niet langer ondenkbeeldig is, dan kunnen we lang niet alle eenheden inzetten. Dan zijn de tekorten veel te groot.’

* Middelbare scholen krijgen voor asielkinderen die zijn ingestroomd na 1 oktober geen geld van de overheid, en moeten daardoor een deel uit eigen zak betalen. Dat heeft onder meer te maken met het stijgende aantal asielzoekers dat naar Nederland komt, meldt de Volkskrant.

Kinderen beginnen na aankomst in Nederland in een zogenoemde eersteopvangklas, waar ze Nederlands leren. Deze klassen zitten overvol.  Uit een steekproef van de krant blijkt dat er scholen zijn die geen nieuwe leerlingen aannemen, iets wat officieel verboden is.

* De Amerikaanse komiek Jon Stewart stopt met The Daily Show, zo maakte de zender Comedy Central dinsdag (lokale tijd) bekend. Stewart is later dit jaar voor het laatst te zien in het satirische nieuwsprogramma. De zender noemt Stewart een getalenteerde ‘komische genie’.

Hij zal nog steeds bij het programma betrokken blijven. Wanneer zijn laatste uitzending is en wie hem opvolgt, is niet bekend.

* Het is niet verstandig om jonge drenkelingen te lang te reanimeren, blijkt uit een onderzoek van het UMC Groningen, waarover Trouw bericht. De kans is groot dat als het kind overleeft, hij zwaar gehandicapt raakt.

Eerder werd gedacht dat onderkoelde kinderen langer konden worden gereanimeerd, omdat hun hart meer aankan. Maar dat gaat niet op in de zomer, wanneer de meeste kinderen verdrinken. De onderzoekers bestudeerden zevenhonderd gevallen. Uit de studie blijkt dat bijna alle kinderen die langer dan 30 minuten zijn gereanimeerd en overleefden, een paar dagen later alsnog stierven of zo zwaar gehandicapt raakten dat een normaal leven niet meer mogelijk was.

* Banken doen nog steeds te weinig om gesjoemel bij de vaststelling van valutakoersen en rentetarieven te voorkomen, concluderen toezichthouders AFM en DNB, meldt Het Financieele Dagblad.

‘Het kan sneller en het moet sneller,’ zegt directielid Frank Elderson van DNB. ‘Banken moeten in ieder geval inzicht hebben in alle benchmarks waarbij ze betrokken zijn. We werden een enkele keer verrast doordat een bank dat niet had. Dat willen we niet meer zien.’