Media: cao verdwijnt en agenten bang voor jihadverdachten

19 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

In steeds meer sectoren twijfelen werkgevers of ze nog door moeten gaan met de cao, schrijft De Telegraaf. En volgens het AD zijn politieagenten bang voor terreurverdachten die zich verplicht moeten melden op het politiebureau.

  • ‘Werknemers dreigen vogelvrij te raken,’ schrijft De Telegraaf. In steeds meer sectoren twijfelen werkgevers of ze nog wel door moeten gaan met de traditionele cao die is overeengekomen met de vakbonden. Veel bedrijven in, onder meer de horeca, detailhandel en bouw en metaal, zijn de starre overeenkomsten zat en overwegen de samenwerking te beëindigen. Zo heeft Koninklijke Horeca Nederland sinds vorig jaar geen cao meer. De werkgeversorganisatie heeft eenzijdig richtlijnen opgesteld voor het personeel. In de supermarktbranche is een vergelijkbare trend aan de gang.
  • Terreurverdachten met meldplicht worden geweerd uit politiebureaus, meldt het AD. De agenten zijn bang zelf doelwit te zijn van de geradicaliseerde personen die zich verplicht op het bureau moeten melden om in de gaten te worden gehouden. Het gaat vooral om tegengehouden of teruggekeerde Syriëgangers die justitie in de gaten wil blijven houden. De gevaarlijkste komen het politiebureau niet meer in en moeten zich melden via de intercom. Terreurverdachten uit de ‘tussencategorie’ worden eerst op een binnenplaats gefouilleerd waarna zij pas het bureau in mogen komen.
  • De Grieken mogen vandaag kiezen: krediet of kiezers, schrijft de Volkskrant. Op de valreep dient Griekenland vandaag een zwaar beladen verzoek in om nieuwe financiële steun bij eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem. Woensdagavond werd tot laat overleg gevoerd met Dijsselbloem en de Griekse premier Tsipras. Die gesprekken zouden goed zijn verlopen. De Grieken zouden aansturen op een ‘brugkrediet’ van 10 tot 20 miljard euro. Het risico bestaat voor Tsipras dat de Grieken dit zullen beschouwen als een verlenging van het hulpprogramma. En hij had de kiezers juist beloofd daar mee te stoppen.
  • Het verhaal rond het ‘spookschip’ Blue Sky M blijkt anders in elkaar te zitten dan tot nu toe gedacht. De Duitse zender ARD kwam er achter dat de bemanning het schip gewoon bestuurde, maar zich pas onder de andere migranten verstopte toen de Italiaanse marine aan boord kwam, schrijft het AD. Het ging om Syrische bemanningsleden die ook graag asiel wilden aanvragen in Europa. Toen zes leden van de Italiaanse marine per helikopter aan boord kwamen, maakten zij zich bekend om de werking van het schip aan hen uit te leggen. Dit verhaal wordt door de commandant van de Italiaanse kustwacht bevestigd.
  • De Nederlandse kappersbranche floreert. In vijf jaar tijd is het aantal kapsalons met 25 procent toegenomen. De teller staat nu op 25.305 zaken, een record, schrijft Metro. Onder de vier grote steden is Utrecht procentueel gezien de sterkste stijger. Waren er daar in 2010 nog 248 zaken, nu zijn dat er 328. Een toename van 32 procent. Amsterdam telt met 1044 zaken de meeste knipwinkels.