Intimidaties en mishandelingen: 2.741 incidenten in asielcentra

06 februari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

Intimidaties en bedreigingen, zelfmoorpogingen, mishandelingen en zelfverbrandingen: voor het eerst is er duidelijkheid over het aantal (gewelds)incidenten in asielzoekerscentra. Het werkelijke aantal incidenten ligt mogelijk nog hoger, omdat niet alle gevallen worden geregistreerd.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft na een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur door de Volkskrant voor het eerst cijfers vrijgegeven over het aantal incidenten in asielzoekerscentra. In de eerste helft van vorig jaar zijn er 2.741 incidenten geregistreerd.

Zelfverbranding

Uit de cijfers blijkt dat er 124 keer sprake was van intimidaties en bedreigingen, 80 zelfmoordpogingen, 13 zelfmoorden, 47 mishandelingen en 4 zelfverbrandingen. In totaal telt de lijst 46 categorieën met onder meer onacceptabel gedrag (461 keer) en het niet schoonhouden van de leefomgeving (173 keer).

Medewerkers zijn een lijst gaan bijhouden na de zelfmoord van de Russische asielzoekers Aleksandr Dolmatov. Hij pleegde zelfmoord in 2013 in een terugkeercentrum in Rotterdam. Een eerdere zelfmoordpoging werd niet goed geregistreerd, waardoor niemand goed op de hoogte was over de situatie van de man.

Hoewel de cijfers nog niet helemaal nauwkeurig zijn, geven ze volgens het COA een goed beeld van hoe het er in asielzoekerscentra aan toegaat. De cijfers zijn nog niet nauwkeurig omdat het personeel nog moet wennen aan de registratiemethode.

Medewerkers van het COA moeten incidenten binnen vijf dagen invoeren in een systeem. Als er sprake is van strafbare feiten moeten zij de politie inschakelen. Maar dat gaat lang niet altijd goed. Incidenten worden vaak te laat of helemaal niet gemeld.

Vechtpartij

Over de ongeregeldheden in asielzoekerscentra komen regelmatig berichten naar buiten. Zo was er in het asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel in november een vechtpartij waarbij tientallen asielzoekers waren betrokken.

Enkele dagen later was het ook al raak in Overloon. Asielzoekers uit Afrikaanse landen zouden te veel drinken en voor overlast zorgen. Tot grote onvrede van de Syrische vluchtelingen. Bij een grote vechtpartij werden zelfs stokken en messen gebruikt.

Op Tweede Kerstdag was er in het asielzoekerscentrum in Dronten een steekpartij, waarbij drie leden uit een gezin gewond raakten. Volgens de politie ging het om huiselijk geweld.