Gemeente Gouda akkoord met moskee voor 1.500 gelovigen

05 februari 2015Leestijd: 2 minuten

Het stadsbestuur van Gouda is donderdag akkoord gegaan met de komst van een nieuwe moskee, die aan 1.500 bezoekers plek moet bieden. Ondanks groot verzet van buurtbewoners komt het enorme complex er toch.

Omwonenden van de Prins Willem Alexander Kazerne zijn donderdag over het besluit van de gemeente geïnformeerd, middels een folder.

Gebedshuis

De voormalige kazerne wordt door het Rijk verkocht aan de gemeente Gouda. Op de bewuste plek komt behalve de enorme moskee, ook een school voor speciaal onderwijs en een medisch kinderdagcentrum.

Om de bouw van het enorme gebedshuis is veel te doen geweest. Buurtbewoners vrezen dat hun huizen minder waard zullen worden en hebben dan ook fel geprotesteerd tegen de komst van het gebedshuis.

Eerder werd er gesproken over een moskee voor 4.500 gelovigen, maar nu de locatie wordt gedeeld, is dat aantal teruggeschroefd naar 1.500. Daarmee wordt het gebedshuis net zo groot als de Essalam Moskee in Rotterdam.

Verder werden er vraagtekens gezet bij de financiering van de moskee. Het CDA in de Tweede Kamer riep minister Ivo Opstelten (VVD, Veiligheid en Justitie) onlangs nog op om onderzoek te doen naar de geldstromen.

Er zou een forse investering vanuit het buitenland zijn gekomen, maar het Goudse college ontkent dat. De megamoskee wordt voor bijna 100 procent met Nederlands geld gefinancierd, zeggen de bestuurders.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Moskee

Edward Uittenbroek, voorzitter van de buurtvereniging Gouda Noord Zoals het Hoort, zei deze week tegen de Volkskrant dat het niet zomaar een moskee is: ‘Het wordt niet alleen een moskee voor het vrijdaggebed, maar een islamitisch cultureel centrum met zeven dagen per week uitvaarten en toeterparades.’

Uittenbroek vindt dat er met de komst van de moskee te veel gelovigen samenkomen op een plek. ‘Natuurlijk is het een vrolijke bende als een sliert toeterende auto’s naar een islamitische bruiloft gaat. Geen punt dat die mensen lol hebben, maar als je dat concentreert op één locatie, wordt het te veel.’

Ook het feit dat de locatie wordt gedeeld met het kinderdagcentrum en de school voor kinderen die speciaal onderwijs nodig hebben, begrijpt hij niet. ‘Hoe kan je nu een drukke moskee een locatie laten delen met instellingen die een prikkelarme omgeving zoeken voor autisten en gehandicapten?’

Een nog grotere zorg voor de inwoners van Gouda-Noord is de atoombunker die zich onder de grond van het complex zou bevinden. Iets wat door gemeente wordt ontkend. Buurtbewoners vrezen dat een ondergrondse atoombunker die achterblijft op de kazerne wordt gebruikte door teruggekeerde Syriëgangers.