FIFA, bier, worst en sigaren: dit is wat echte mannen willen

06 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De samenleving vervrouwelijkt en een groeiend aantal mannen krijgt het daar Spaans benauwd van. Hun toevluchtsoord? De man cave: verboden voor vrouwen.

In Utrecht, midden in winkelcentrum Hoog Catharijne, bestaat sinds kort de Man Cave Club; een ruige hang-out voor ‘echte’ mannen die daar dingen kunnen doen die ze leuk vinden. Ingmar Creutzburg, marketing manager bij vastgoedbelegger Corio, is een van de bedenkers.

Pacman

In de Man Cave Club kun je met de nieuwste gadgets spelen, uitgestald op lege olietonnen. Niets is te koop, alles is te proberen. Aan de ruwe bakstenen muur hangt een gigantisch tv-scherm, het grootste dat er is.

Uiteraard is er voetbal op het scherm te zien. Er staat een zogeheten air-hockeytafel, en een antieke spelcomputer waarop het legendarische spel Pacman kan worden gespeeld, er is een rodeostier. Er hangt een enorme boksbal; die wordt het meest gebruikt.

Aan de bar kun je whisky bestellen, bier, espresso. ‘Géén thee,’ zegt Creutzburg (43). Stoere hapjes erbij: ambachtelijk gemaakte worst en kaas. Geen ‘laffe dingen zoals koekjes’. Er komen kleine jongens die het nieuwste FIFA-spel willen spelen.

Weemoed

Een van de aanwezige mannen, Paul, ergens in de vijftig, zegt dat hij thuis ‘zowat op zolder’ woont. De rest van het huis is het domein van zijn vrouw. Hij is hierheen gekomen met een vriend en buurman, die zijn naam niet wil noemen. Ze voelen zich verjaagd en denken allebei met weemoed aan vroeger.

https://twitter.com/blendle/status/563714179589472256

Mannen hebben terrein moeten prijsgeven. ‘Het is er heel langzaam ingeslopen en op een bepaald moment denk je: huh? Een dikketietenmop is al niet meer done. Dus het is heel leuk om dingen te doen zonder vrouwen erbij,’ zegt Paul.

Hoe komt het toch dat mannen zo in de knel zijn gekomen? Hoe kan het dat hun bewegingsvrijheid is teruggebracht tot een man cave of een klein hoekje op zolder? Dat er op zulke plekken geen enkele verwarring heerst over wat mannelijkheid is, maar verder overal wel?

Lees het hele artikel deze week in Elsevier via Blendle >