AS Roma naar Rotterdam: welke maatregelen worden genomen?

24 februari 2015Leestijd: 3 minuten
'EPA'

Om te voorkomen dat de situatie donderdagavond tijdens de voetbalwedstrijd tussen Feyenoord en AS Roma escaleert, worden extra veiligheidsmaatregelen genomen. Er wordt gevreesd dat de AS Roma-supporters wraak willen nemen voor de vernielingen die Feyenoord-hooligans vorige week in Rome aanrichtten.

Donderdag speelt Feyenoord tegen AS Roma in de Kuip de return in de achtste finale van de Europa League. Vermoedelijk komen 2.400 Italiaanse fans naar Nederland, waarvan 400 echte hooligans, meldt de Italiaanse krant La Repubblica.

Feyenoord roept op de eigen website zijn supporters op om ‘hun steentje bij te dragen aan weer een geweldige voetbalavond en zich vooral positief te laten gelden’.

Hoewel de club zich realiseert dat er onder de achterban frustratie is ontstaan over de gebeurtenis in Rome vorige week, hopen ze dat de supporters zich donderdag voorbeeldig gedragen. Op die manier zal de reputatie van Feyenoord en van Rotterdam niet nog meer schade oplopen

1. Mogelijk noodbevel van kracht

Om de AS Roma-supporters – vooral de harde kern – goed in de gaten te kunnen houden, reist extra politie mee vanuit Italië naar Nederland.

Ook zullen Rotterdamse en Italiaanse agenten samenwerken om het voetbalduel van de Europa League zo soepel mogelijk te laten verlopen. Zo krijgen Nederlandse agenten informatie van hun Italiaanse collega’s over bijvoorbeeld de identiteit van AS Roma-hooligans.

Daarnaast kan de politie het noodbevel afkondigen als de situatie daar aanleiding toe geeft: op die manier kan de politie iedereen orders geven die direct moeten worden opgevolgd. Gebeurt dat niet, mag iedereen zonder pardon worden gearresteerd. De Rotterdamse politie krijgt daardoor onder meer de mogelijkheid om hooligans onmiddellijk terug te sturen naar Rome.

2. Speciale supporterstrein

Een groot gedeelte van de supporters zal aankomen op luchthaven Schiphol, daarom hebben de NS en de politie een speciale trein voor de Italiaanse fans geregeld.

‘Voor de wedstrijd wordt één extra supporterstrein ingezet, deze rijdt van Amsterdam Centraal naar Station Rotterdam Stadion,’ zegt een woordvoerder van de NS tegen RTL Nieuws. Om de Italiaanse supporters na de wedstrijd snel weg te brengen, worden twee treinen ingezet. Service -en Veiligheid-ploegen van de NS en de politie houdt de treinen goed in de gaten.

Vervolgens worden de supporters opgevangen in horecagebied de Oude Haven – dat na een goed gesprek met de gemeente haar deuren toch niet zal sluiten – waarna vanaf 18.00 uur pendelbussen vanaf de Maasboulevard zullen vertrekken naar de Kuip.

3. Grotere bufferzones en extra personeel

Daarnaast heeft Feyenoord grotere bufferzones op de tribune van de Kuip ingericht om beide voetbalclubs uit elkaar te houden, zodat een confrontatie in het stadion kan worden vermeden.

Bovendien heeft de voetbalclub extra personeel ingehuurd om de ruim 40.000 supporters de baas te kunnen. Ook is het stadion twee uur voor de wedstrijd al open, in plaats van de gebruikelijke anderhalf uur, zodat de fans soepel naar binnen kunnen.

4. Feyenoord FanShop blijft gesloten

Donderdag om 15.45 uur sluit de FanShop van Feyenoord op het station Rotterdam Stadion haar deuren, uit angst voor vergeldingsacties van AS Roma-supporters die in groten getale naar Nederland zouden komen. Vrijdag om 10.00 uur zal de winkel – vlakbij de Kuip – weer opengaan.