Aboutaleb wil meebetalen aan schadevergoeding Rome

25 februari 2015Leestijd: 2 minuten
''

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) wil de schade die Feyenoord-hooligans in Rome hebben aangericht deels vergoeden. ‘Het vernielde erfgoed is niet alleen van de Romeinen, maar van de westerse beschaving’.

‘Het imago van Nederland en specifieker Rotterdam is in het geding gekomen. We worden weggezet als barbaren, die geen idee hebben van cultureel erfgoed. Ik vind het dan hartverwarmend als ik mailtjes krijg van mensen die zeggen dat we een gebaar moeten maken. Vandaar dat we de koppen bij elkaar hebben gestoken om te kijken wat we kunnen doen’, zei Aboutaleb woensdagochtend op Radio Rijnmond.

Westerse beschaving

Aboutaleb wil het bedrag dat uit particuliere initiatieven wordt opgehaald aanvullen. Hij heeft hierover contact gehad met minister van Justitie Ivo Opstelten (VVD). ‘We hebben gisteren uitvoerig met elkaar gebeld. Het vernielde erfgoed is niet alleen van de Romeinen, maar van de westerse beschaving,’ zei de burgemeester.

De Romeinse burgemeester Ignazio Marino zei eerder dat Nederland niet bereid zou zijn de schade te vergoeden. Hierop ontstonden woedende reacties onder Italianen.

In hetzelfde schuitje

De Nederlandse ambassadeur in Rome, Michiel den Hond, ontving dinsdagavond een delegatie van boze Romeinen die zich hebben verenigd in de groep ‘We zitten allen in hetzelfde schuitje’. De naam van het clubje is een knipoog naar de ‘Barcaccia’ (grote boot), het monument van Pietro en Gian Lorenzo Bernini dat door Feyenoord-fans werd gemolesteerd.

Ook Nederlanders in Rome verenigden zich onder de naam Salviamo la Barcaccia (laten we Barcaccia redden) om een inzamelingsactie te houden voor de beschadigde fontein. In Nederland ontstond een vergelijkbaar initiatief onder de naam ‘Wij zijn Romeinen’. Scholieren op een gymnasium in Zwolle gingen met de pet rond om volgende maand tijdens hun Rome-reis een schadevergoeding aan te kunnen bieden aan de burgemeester van Rome.

Ongestraft

Aboutaleb zegt nu deze initiatieven aan te zullen vullen. Om welk bedrag het precies gaat, is niet bekend. De hooligans die de schade hebben veroorzaakt, lijken zo wederom goed weg te komen.

De gevangenisstraffen die hen werd opgelegd zijn allen voorwaardelijk en de hoge geldboetes zullen vermoedelijk nooit worden geïncasseerd. Intussen maakt de stad Rotterdam zich op voor tegenacties van Roma-fans rond de return. Maar volgens Aboutaleb is zijn grootste zorg of Feyenoord de wedstrijd wel gaat winnen.