Studenten zetten anti-Israël-debat door buiten de VU

12 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'Facebook'

De Vrije Universiteit (VU) heeft een debat van studenten die de universiteit ‘Israël-vrij’ willen maken, geschrapt. Maar de studenten organiseren het debat alsnog buiten de muren van de universiteit.

‘Dankzij de censuur van het bestuur van de VU moeten wij de dag vóór dit forum van locatie veranderen,’ laten de Studenten voor Rechtvaardigheid in Palestina (SRP) weten op hun Facebook-pagina.

Antisemitisme

Aanvankelijk zou het debat dinsdag worden gehouden in het hoofdgebouw van de VU, maar het College van Bestuur stak hier een stokje voor. Volgens de VU waren er te veel verontwaardigde reacties op het debat. ‘Er moet ruimte zijn voor het bespreken van controversiële onderwerpen, maar er is bij ons geen plek voor antisemitisme,’ zegt een woordvoerder tegen De Telegraaf.

Want ondanks dat de organisatie afstand neemt van ‘alle antisemitische en racistische comments’ hangt er een antisemitische sausje rond het debat. Zo wordt door aanhangers van de beweging op Facebook opgeroepen tot het ‘Jodenvrij-maken’ van de VU. Volgens de organisatie gaat het hier echter om een ‘nep-account’. ‘Wij hopen dat mensen door deze smerige trucjes kunnen prikken, en gewoon morgenavond naar ons forum komen. Onze groep zal zich, ondanks censuur en intimidatie, blijven inzetten voor rechtvaardigheid in Palestina, en een Apartheidsvrije VU,’ meldt de club op Facebook.

Pro Palestina

Zelf zegt de beweging zich te willen inzetten ‘voor Palestina’. ‘Wij zijn voor het recht op terugkeer voor de Palestijnse vluchtelingen, voor de sloop van de Apartheidsmuur en tegen de Israëlische bezetting van Palestina.’

Tijdens het evenement zullen de activisten Anja Meulenbelt, Ronnie Barkan en Abulkasim Al-Jaberi spreken. Die laatste werd afgelopen zomer opgepakt wegens opruiing nadat hij op een anti-ZwartePietendemonstratie over de ‘Palestijnse onderdrukking’ was begonnen.

De organisatie wil dat de VU de banden met de ‘apartheidsstaat Israël’ doorbreekt. ‘Wij willen dat onze universiteit niet meer medeplichtig is aan het normaliseren van de bezetting en dus ophoudt om te opereren als verlengstuk van de Israëlische staat.’