Nederlands ebolavaccin getest op vrijwilligers

06 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Nederlands succes in de zoektocht naar een vaccin voor ebola. Het farmaceutische bedrijf Janssen Pharmaceutical Companies begint deze week met een test van een vaccin op vrijwilligers in Oxford.

Het moederbedrijf van Janssen Pharmaceutical, Johnson & Johnson, zegt dat er al 400.000 doses klaar staan om te worden gebruikt, zodra de tests uitwijzen dat het vaccin werkt, meldt Nieuwsuur.

Vaccins

In de loop van dit jaar kan een totaal van twee miljoen vaccins beschikbaar komen, en indien nodig een totaal van vijf miljoen vaccins binnen anderhalf jaar. De vaccins worden geproduceerd in Zwitserland.

Janssen Pharmaceutical, voorheen Crucell, werkt al langer aan een vaccin voor ebola. Mede door samenwerking met het Deense bedrijf Bavarian Nordic is het onderzoek vorig jaar in een stroomversnelling gekomen. Het bedrijf ontwikkelde een tweede stof die nodig was.

Het Nederlandse vaccin bestaat uit een verzwakt verkoudheidsvirus, dat om een genetisch stukje ebola heen zit. Het is de bedoeling dat het lichaam na toediening van het vaccin antistoffen aanmaakt tegen het deel ebola wat in het vaccin zit en zo immuun wordt voor de ziekte.

Paul Stoffels, van Johnson & Johnson, zegt tegen het televisieprogramma dat de productie wordt versneld vanwege de huidige ebola-uitbraak. ‘Ons doel is om dit vaccin zo snel mogelijk bij families en gezondheidszorgwerkers te brengen.’

Doden

De Wereldgezondheidsorganisatie meldde maandag dat er meer dan achtduizenden mensen zijn overleden aan ebola. Zeker 20.656 zijn besmet geraakt met de ziekte die in 2013 opdook in het westen van Afrika. Guinee, Liberia en Sierra Leone zijn het zwaarst getroffen door de epidemie.

Het is hulpverleners gelukt om de epidemie in te dammen. Zo maakte Liberia dit weekend bekend dat in februari de scholen weer opengaan. Die waren gesloten om de uitbraak van het dodelijke virus in te dammen. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen weken gedaald.

Ook werd de avondklok in Liberia, ook ingesteld om de verspreiding van ebola tegen te gaan, met Oud en Nieuw al even opgeheven. De bevolking van Liberia mag tussen 00.00 en 06.00 uur niet naar buiten gaan.