Media: wie in de bijstand zit, mag tegenprestatie zelf bedenken

02 januari 2015Leestijd: 3 minuten
'ANP'

Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, mogen zelf bedenken wat zij daarvoor terug doen, meldt RTL Nieuws. En het supersnelrecht wordt slechts voor een handjevol ‘Oud en Nieuw-verdachten’ ingezet.

  • Vanaf 1 januari moet iedereen die een bijstandsuitkering heeft daar iets voor terug doen. Veel gemeenten laten het echter aan bijstandsgerechtigden zelf over welke tegenprestatie zij verrichten voor hun uitkering, blijkt uit een enquête van RTL Nieuws onder de dertig grootste gemeenten. Per gemeente verschilt de aanpak. Utrecht zal de tegenprestatie niet verplichten. Arnhem zegt dat het aan de betrokkene zelf is om een activiteit te bedenken. En Eindhoven vraagt helemaal geen tegenprestatie, maar verwacht dat mensen in de bijstand wel hard op zoek gaan naar een baan. Gemeenten die wel een tegenprestatie vragen denken daarbij aan koffie schenken in een verzorgingshuis, vrijwilligerswerk bij de voetbalclub of voorlezen op school.
  • De kans is heel klein dat mensen die tijdens de jaarwisseling iets misdaan hebben vrijdag of komende week al vervolgd worden. In de afgelopen 5 jaar kreeg nog geen 3,5 procent van de verdachten van een misdrijf rond jaarwisseling te maken met supersnelrecht. Dat schrijft De Persdienst, de landelijke redactie van regionale dagbladen, op basis van gegevens van het Openbaar Ministerie. Supersnelrecht wordt volgens De Persdienst vooral gebruikt om het signaal af te geven dat misdragingen tijdens oud en nieuw niet getolereerd worden. Het is onduidelijk hoeveel verdachten de afgelopen jaren na de jaarwisseling voor de supersnelle rechtbank stonden. Uit inventarisaties die gemaakt zijn vlak na elke jaarwisseling blijkt wel dat het de afgelopen 5 jaar gaat om een heel klein deel van het totaal aantal verdachten. Vorig jaar waren het er 17 op een totaal van 684 verdachten.
  • Ongeveer driekwart van de thuiswonende hulpbehoevende senioren heeft nog geen ‘keukentafelgesprek’ gevoerd met de gemeente over mogelijke veranderingen in de hulp die zij gaan krijgen. Dat schrijft de Volkskrant op basis van een enquête van seniorenorganisatie ANBO onder 1400 ouderen die zorg krijgen. De gemeenten zijn vanaf donderdag verantwoordelijk voor een groot deel van de zorg voor hun hulpbehoevende inwoners. Tegelijk is daarvoor minder geld beschikbaar. Aan de hand van keukentafelgesprekken moeten de gemeenten per persoon bekijken of de hulpbehoevenden zelf meer kunnen doen door bijvoorbeeld familie of vrienden in te schakelen voor hulp.
  • De politie begint vrijdag met het forensisch sporenonderzoek naar de mysterieuze aanslag op crimineel Nico V. afgelopen dinsdag. Tot op heden was daar geen tijd voor, door gebrek aan mankracht en de inzet van personeel tijdens de jaarwisseling. Dat meldt De Telegraaf op gezag van de politie. Volgens de krant is nog steeds niet duidelijk wie een molotovcocktail door de ruiten van de stolpboerderij in Zwaag naar binnen heeft gegooid. Onduidelijk is ook waar V. en zijn gezinsleden de jaarwisseling hebben doorgebracht en of zij politiebescherming krijgen of niet. De boerderij wordt sinds de aanslag bewaakt om te voorkomen dat sporen worden gewist. V. is een bekende naam uit de Amsterdamse onderwereld. De inwoner van Zwaag was een vermeende aanslagpleger op Heineken-ontvoerder Cor van Hout.
  • Het traditionele bankkantoor in dorp en stad zal helemaal verdwijnen. Banken houden elk waarschijnlijk twintig tot dertig kantoren, maar die hebben een heel ander karakter dan de huidige filialen. Die ontwikkeling schetst directeur Gerard Zandbergen van onderzoeksbureau Locatus. Dat bureau onderzocht op verzoek van Het Financieele Dagblad de afname van het aantal bankkantoren in Nederland. Volgens Zandbergen gaan banken ‘flagship stores’ openen, zoals Apple en grote modebedrijven hebben. In de vestigingen draait het om merkbeleving. Banken zullen ook met nieuwe vormen gaan experimenteren, zoals ‘popup stores’, tijdelijke vestigingen op plekken waar veel klanten komen.