Media: minder groei voor Schiphol, en Roemer blij met winst Syriza

27 januari 2015Leestijd: 2 minuten
'ANP'

De groei van luchthaven Schiphol valt lager uit dan verwacht. En SP-leider Emile Roemer vindt dat Europa wakker moet worden, nu Syriza een regering heeft gevormd in Griekenland. Dit is het mediaoverzicht van dinsdag 27 januari.

* De groei van Schiphol wordt aan banden gelegd, schrijft De Telegraaf. De geplande groei is teruggebracht van maximaal 510.000 starts en landingen in 2020 naar 500.000. Op dit moment ligt het aantal starts en landingen rond de 440.000.

In ruil voor deze vermindering, mag de luchtvaart op Schiphol in piekuren meer gebruikmaken van vier banen, waardoor de geluidsoverlast wat zal toenemen. Dit compromis is maandagavond bereikt na een hoogopgelopen ruzie tussen buurtbewoners, bestuurders en de vliegsector.

* SP-leider Emile Roemer is blij met de komst van de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras. Hij ziet in hem een geestverwant en noemt de zege van de linkse partij Syriza een ‘wake-up call voor heel de EU’: ‘mensen zijn het spuugzat’, zegt hij in het AD.

Hij vindt dat de Griekse partij het niet verdient om het predicaat ‘radicaal’ of ‘extreem’ links te krijgen. Volgens hem zijn verhalen dat Syriza de EU kan laten ontploffen pure ‘bangmakerij’.

* De jongerenomroep BNN vindt dat jongeren die betrapt worden met een pilletje te veel op zak niet meteen een strafblad moeten krijgen, meldt Trouw. De omroep verzamelde met een burgerinitiatief ruim 41.000 handtekeningen voor deze stelling. Deze worden dinsdag door BNN-presentator Tim Hofman in Den Haag gepresenteerd. Het hoge aantal handtekeningen maakt dat de Tweede Kamer het onderwerp moet bespreken.

* Het pensioen is bij veel pensioenfondsen dit jaar verlaagd, maar de verlaging van de premies loopt hierop achter, schrijft Het Financieele Dagblad. Slechts een kwart van de grotere pensioenfondsen die de opbouw vanwege nieuwe fiscale regels moesten verlagen heeft ook de premies verminderd. Hierdoor betalen bijna 1 miljoen werknemers hetzelfde of meer voor minder pensioen.

Het kabinet heeft per 2015 het maximum dat jaarlijks aan pensioen mag worden opgebouwd verlaagd van 2,15 procent naar 1,875 procent van het brutoloon. Volgens berekeningen levert dit de schatkist in 2017 zo’n 2.8 miljard euro op.

* De ‘historische sneeuwstorm’, die sinds maandag over het noordoosten van de Verenigde Staten raast, heeft gezorgd voor een wegverbod in de stad New York en de staten New Jersey en Connecticut, schrijft The New York Times. Het verbod geldt om te voorkomen dat auto’s ingesneeuwd raken en om sneeuwschuivers vrij baan te geven. Wie toch de weg op gaat, riskeert een boete van 300 dollar. Eerder werd al bekend dat duizenden vluchten in de regio werden geannuleerd en dat het openbaar vervoer grotendeels werd stopgezet. Er wordt voor dinsdagmiddag zo’n 60 tot 80 centimeter sneeuw verwacht.