Media: ‘Koning probeerde executie te voorkomen’, en meer nieuws

17 januari 2015Leestijd: 3 minuten

Koning Willem-Alexander heeft geprobeerd om de executie van de Nederlander Ang Kim Soei in Indonesië te voorkomen. En Nederland wordt als potentieel doelwit van jihadisten van alle kanten bedreigd. Dit is het mediaoverzicht van zaterdag 17 januari.

* Inlichtingendiensten weten volgens terreurexperts niet waar ze moeten beginnen, schrijft het AD. Zowel eenlingen, de zogenoemde ‘lone wolves’ als terreurcellen vormen een bedreiging. Vroeger werden de cellen hiërarchisch geleid en konden kopstukken worden uitgeschakeld, maar dat is nu anders. ‘Het zijn nu veel meer groepen van gelijken, die worden gedreven door één gedachte, één ideologie,’ zegt Ronald Sandee, een ex-analist contraterrorisme bij de militaire geheime dienst MIVD. ‘Er is paniek uitgebroken bij veiligheidsdiensten in heel Europa. De dreiging komt van zoveel verschillende kanten.’ Experts zijn ervan overtuigd dat veel meer mensen naar Syrië zijn vertrokken dan de overheid in de gaten heeft.

* De voorzitter van de PvdA-fractie in de Eerste Kamer, Marleen Barth, wilde in december opstappen tijdens de kortstondige Kerstcrisis over de vrije artsenkeuze, zegt zij zaterdag in NRC Handelsblad. Drie PvdA-senatoren – Adri Duivesteijn, Guusje ter Horst en Marijke Linthorst – stemden toen tegen de zorgwet van minister Edith Schippers (VVD, Gezondheid). Door deze actie, die niet werd verwacht, kwam de coalitie tussen VVD en PvdA in gevaar. Dat werd veroorzaakt door ‘het stemgedrag van mijn eigen club’, zegt Barth in de krant. ‘Daar moest iemand de verantwoordelijkheid voor nemen’ Daarom bood ze aan op te stappen. Maar de gehele  PvdA-senaatsfractie weigerde haar ontslag te aanvaarden en vroeg Barth er nog eens nachtje over te slapen.

* Jim Clancy, een journalist die al 34 jaar werkt voor de Amerikaanse nieuwszender CNN, is opgestapt vanwege een aantal omstreden tweets over Israël, schrijft The Jerusalem Post. In een tweet op 7 januari, vlak na de terreuraanslag op Charlie Hebdo, twitterde hij dat de Mohammed-cartoons nooit de profeet hebben bespot. In een discussie die nadien volgde, twitterde de ervaren journalist dat ‘pro-Israëlische geluiden ons moeten doen geloven dat de (vermoorde) cartoonisten werkelijk anti-moslim waren’. Zowel CNN als Clancy wil vooralsnog niets kwijt over de reden van het vertrek van de journalist.

* Op internet circuleren weer afschuwelijke beelden over een vermeende executie door Islamitische Staat van een homo, schrijft Metro. De terreurbeweging voerde de executie uit in Irak en plaatste de beelden hiervan vervolgens op Twitter. Twee foto’s tonen hoe de man wordt vastgehouden door terroristen voordat hij van het dak wordt gegooid en gruwelijk wordt vermoord. Op de foto’s is te zien hoe toeschouwers bijeenkomen om getuige te zijn van deze barbaarse daad, aldus de gratis krant.

* Koning Willem-Alexander heeft geprobeerd om de executie van de Nederlander Ang Kim Soei in Indonesië te voorkomen. Volgens NRC Handelsblad heeft de koning er maandag over gesproken met de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken, Retno Marsudi. Tot haar benoeming in oktober als minister was Marsudi ambassadeur in Nederland. Maandag had zij haar afscheidsreceptie, aangeboden door Willem-Alexander en zijn vrouw, koningin Máxima. De Rijksvoorlichtingsdienst wil niet reageren op de berichten van de krant. Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil alleen kwijt dat er ‘op het hoogste niveau’ over wordt gesproken.