Media: Joodse school Amsterdam blijft dicht, en meer…

16 januari 2015Leestijd: 3 minuten
Joodse kindjes op weg naar de wegens antisemitisme zwaarbeveiligde Joodse school Cheider in Amsterdam. ANP

De Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider gaat vrijdag niet open vanwege ‘concrete bedreigingen’, meldt de NOS. En Trouw publiceert een onderzoek over het groeiende aantal ongelovigen in Nederland.

  • De Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider gaat vrijdag niet open. Dat heeft het bestuur van de school in een e-mail aan de ouders laten weten, zo meldt de NOS. Op de school zitten ongeveer 200 leerlingen. Ze komen uit heel Nederland. Opperrabijn Binyomin Jacobs zegt dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de school bedreigd wordt, maar omdat de scholen in België ook dichtgaan, vindt hij het verstandig om de school gesloten te houden. ‘Het bestuur is uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid.’ Donderdagavond werd bekend dat de joodse scholen in Antwerpen en Brussel vrijdag dicht blijven. Dat gebeurt naar aanleiding van de anti-terreuractie in België. Er zijn drie joodse scholen in Nederland, ze staan alle drie in Amsterdam. Of de andere scholen vrijdag de deuren ook gesloten houden, is niet bekend.
  • Voor het is eerst telt Nederland meer ongelovigen dan gelovigen. Iets meer dan 25 procent van de bevolking is atheïst, terwijl 17 procent gelooft in het bestaan van God. Het gros van zo’n 60 procent zit tussen godsgeloof en ongeloof in. Zij geloven dat er ‘iets’ van een hogere macht bestaat of zijn daar niet over uit. Dat schrijft dagblad Trouw op basis van een representatief onderzoek van Ipsos, politicoloog André Kouwel en godsdienstpsycholoog Joke van Saane van de Vrije Universiteit. De laatste meting was in 2012, toen de gelovigen nog in de krappe meerderheid waren. Een van de verklaringen van de afname van gelovigen is dat mensen meer kunnen bepalen wie ze zelf zijn. ‘Vroeger bepaalde je dorp, je familie of je kerk wie je was. Nu kun je op Facebook zelf iemand zijn, zonder die traditionele verbanden’, aldus Van Saane.
  • De jihadisten die donderdag in het Belgische Verviers zijn doodgeschoten, waren van plan een prominente Belg te ontvoeren en te onthoofden. De video van de onthoofding moest op internet worden verspreid. Dat meldt de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. Wie het slachtoffer van de onthoofding moest worden, is onduidelijk. Volgens goedgeplaatste gerechtelijke bronnen gaat het mogelijk om een magistraat of iemand van de politie met een prominente functie,’ schrijft de krant.
    De veiligheids- en politiediensten stonden al weken op scherp om de groep van – voornamelijk – teruggekeerde strijders in de gaten te houden. ‘Het was een operationele cel die concrete plannen had voor aanslagen. De voorbije week kwam het tot een hoogtepunt. We moesten wel ingrijpen’, zei Eric Van Der Sypt van het federaal parket gisteravond.
  • De leden van regeringspartijen VVD en PvdA lopen in grote getale weg. Alleen gedoger D66 zag het aantal betalende leden vorig jaar groeien. Dat blijkt uit onderzoek van het AD naar de ledenaantallen per 1 januari. De VVD telt nu 30.895 leden, bijna 8 procent minder dan een jaar eerder. De PvdA heeft ruim 4 procent van de leden verloren, en heeft nu zo’n 50.000 leden. De PvdA geeft vooral de economische malaise de schuld, terwijl een woordvoerder van de VVD stelt dat de terugval in de eigen partij ‘past in het patroon van de afgelopen jaren’.