In veel gemeenten kunt u vanavond demonstreren tegen aanslag

08 januari 2015Leestijd: 2 minuten
''

In Nederland zullen donderdagavond heel wat mensen de straat opgaan om hun afschuw te laten blijken over de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs woensdag. De meeste protesten beginnen vanaf 18.00 uur.

In welke steden kunt zoal terecht vanavond? In ieder geval zullen in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Utrecht, Arnhem, Leeuwarden, Leiden, Hilversum, Groningen, Breda, Zoetermeer en Eindhoven mensen bij elkaar komen. Op hetzelfde tijdstip zal er in Parijs een grote demonstratie beginnen om de twaalf doden te herdenken.

Consulaat

De PvdA-burgemeesters Eberhard van der Laan (Amsterdam) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) riepen gisteren collega’s en inwoners van andere gemeenten al op om ook te demonstreren. In de stad van Aboutaleb, die zich gisteren nog in krachtige bewoordingen uitsprak tegen jihadisten – ‘als het je hier niet bevalt, rot toch op!‘ – begint de demonstratie op Plein 1940.

In Amsterdam hoogstwaarschijnlijk bij het Franse consulaat op de Vijzelgracht. De demonstranten zullen dan van die plek om 18.15 uur naar de Dam lopen. Premier Mark Rutte (VVD) is ook aanwezig: hij spreekt op het centrale plein in de hoofdstad de aanwezigen toe.

Manifestaties

Utrechters kunnen terecht op het Domplein. Burgemeester Jan van Zanen (VVD) roept alle inwoners van Utrecht op om vanavond hun gezicht te laten zien. In Den Haag wordt een minuut stilte in acht genomen. Daarna wordt vanaf de Tweede Kamer (perscentrum Nieuwspoort) een route gelopen.

Hoe de betogers precies zullen lopen, wordt in de loop van de dag bekendgemaakt. Ook op Facebook staan oproepen voor manifestaties in veel steden, zoals Delft en Hoorn.

Veel kleinere gemeenten als Assen, Haarlemmermeer en Maassluis hebben ook bekendgemaakt dat er demonstraties worden gehouden. Ook in steden als Eindhoven en Breda zijn mensen opgeroepen om hun stem te laten horen.

Nationale rouw

De Franse president François Hollande kondigde, vlak na het bloedbad, voor vandaag een dag van nationale rouw aan in Frankrijk met de woorden ‘dat niets ons kan scheiden. Wij zullen winnen. Niets kan ervoor zorgen dat wij onze vastberadenheid verliezen.’

De Franse hoofdstad Parijs is in de ban van de aanslag die op woensdag werd gepleegd. Volgens de politie waren gisteren zeker 35.000 personen uit eigen beweging de straat op gegaan om stil te staan bij de doden.

In heel het land deden zeker 100.000 personen mee aan het stille protest. Uit eerbetoon aan de vermoorde cartoonisten werden pennen en potloden in de lucht gestoken.