Dit verandert er voor u in 2015

02 januari 2015Leestijd: 3 minuten
'ANP'

Een nieuw jaar brengt ook nieuwe wetten en regels met zich mee. De veranderingen raken vrijwel iedereen, van bijstandsgerechtigden tot huizenkopers.

  • De decentralisatie van de langdurige zorg wordt in 2015 in de praktijk gebracht. Dit betekent dat gemeenten en zorgverzekeraars verantwoordelijk worden voor de meeste zorgverlening. Alleen voor zware zorg blijft het Rijk verantwoordelijk. Het idee achter de decentralisatie is dat op lokaal niveau beter kan worden ingeschat wie welke zorg nodig heeft. De zorgverlening wordt zodoende efficiënter en minder fraudegevoelig. Onderdeel van het plan is dat zorggebruikers steeds zelfredzamer worden. Met ouderen worden zogenoemde ‘keukentafelgesprekken’ gevoerd waarin wordt gekeken waar op de zorg kan worden bezuinigd. In het algemeen komt het erop neer dat u bij het gemeentehuis niet alleen een nieuw paspoort of rijbewijs kunt ophalen; u kunt er ook terecht voor huishoudelijke hulp of een rolstoel. (Lees het artikel Hoe de Zorg Verandert via Blendle). Bekijk hier de informatie over de veranderingen in de zorg van de Rijksoverheid.
  • Wie een bijstandsuitkering ontvangt, moet hiervoor vanaf 1 januari een tegenprestatie verrichten. Denk aan ‘werk’ dat normaal gesproken door vrijwilligers wordt gedaan zoals het koffie schenken in een bejaardentehuis of voorlezen op school. Uit een onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de sociale diensten van gemeenten in Nederland nogal vrijblijvend met de regeling omgaan. Zo verplicht Utrecht de tegenprestatie niet en vraagt Eindhoven zelfs helemaal geen tegenprestatie. In Arnhem mogen bijstandsgerechtigden zelf bepalen wat ze doen. Volgens de nieuwe regels kunnen gemeenten mensen met een uitkering verplichten te verhuizen naar een regio waar meer werk is. Maar in de praktijk zullen weinig gemeenten dit daadwerkelijk doen. Ook wordt van mensen met een uitkering vanaf dit jaar verwacht dat ze goed Nederlands spreken en dat ze er verzorgd uitzien. Is dit niet het geval dan kunnen ze worden gekort op hun uitkering.
  • Wie in 2015 een huis wil kopen, kan flink minder lenen dan enkele dagen geleden. Dit komt de nieuwe regeling Hypothecair krediet waarmee minister Stef Blok (VVD) van Wonen de regels voor inkomenseisen bij het afsluiten van een hypotheek geleidelijk strenger maakt. In 2015 kunnen huizenkopers nog maar 103 procent van de woningwaarde financieren (in 2018 nog maar 100 procent). Ter illustratie: Met een inkomen van circa 35.000 euro kan nu een hypotheek van ongeveer 157.000 euro worden verkregen. Tot eind 2014 was met dit inkomen nog een hypotheek van 171.000 euro haalbaar. 
    Daar komt bij dat de belastingvrije schenkingen onder de 100.000 euro vanaf 1 januari verleden tijd zijn. Ouders konden tot in 2014 hun kinderen een handje helpen bij het kopen van een huis door belastingvrij te schenken. Op die manier kan de sinistere en onvermijdelijke erfbelasting worden ontweken. Wat u in het nieuwe jaar nog wel belastingvrij kunt schenken, leest u hier.
    Voor vermogende huizenbezitters wacht in 2015 nog een onaangename verrassing: Het percentage hypotheekrenteaftrek is per 1 januari 2015 verder verlaagd van 51,5 naar 51 procent.
    Zijn er dan helemaal geen meevallers op de woningmarkt? Jawel, uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat gemeenten hun woonlasten niet verder zullen verhogen. Dit betekent dat gemeenten de stijgende zorglasten voorlopig niet zullen verhalen op de huizenbezitters. Het verhogen van de onroerendzaakbelasting was in het verleden een geliefde truc bij gemeenten om andere tekorten te dichten. Lees meer over de nieuwe regels voor woningkopers- en bezitters op de site van de Vereniging Eigen Huis.
  • Zit een loonsverhoging er dit jaar niet in? Onderhandel dan met de werkgever over gratis of belastingvrije extraatjes. Wie het slim aanpakt, kan honderden euro’s per maand aan zijn inkomen toevoegen. Een kostbare smartphone van de zaak. Een laptop, desktop of een iPad? Een elektrische fiets, of liever een abonnement op de fitnessclub? Heel veel is mogelijk met de nieuwe werkkostenregeling, die op 1 januari in werking is getreden. Volgens deze fiscale regeling mogen werkgevers hun personeel jaarlijks heel wat aantrekkelijke producten en diensten verstrekken of vergoeden, zonder dat de werknemers daarover belasting moeten betalen. Lees meer over deze regeling in het artikel Een iPad van de zaak (Blendle).