Rechter: Uber moet stoppen met aanbieden illegale taxidienst

08 december 2014Leestijd: 2 minuten

Het Amerikaanse bedrijf Uber mag zijn ‘taxidienst’ Uberpop niet langer leveren in Nederland. Het aanbieden van particuliere chauffeurs is in strijd met de wet personenvervoer in Nederland.

De voorzieningenrechter wees maandag het verzoek om een voorlopige voorziening voor de dienst af.

In strijd met de wet

Uberpop, een dienst waarbij particulieren zich via een app kunnen aanbieden als chauffeur, is volgens de rechter in strijd met de wet personenvervoer uit 2000.

Volgens Uber gaat het om een liftdienst en willen de particulieren alleen wat bijverdienen om de lasten voor hun auto te verlagen. Maar de rechter gaat daar niet in mee.

‘Het door de chauffeurs verrichte personenvervoer tegen betaling per auto is, gelet op de definitie in artikel 1 van de Wp 2000, taxivervoer. De door Uber aangevoerde grond dat er geen sprake is geweest van taxivervoer, maar van meerijden of van ‘het neefje van carpoolen’ slaagt niet,’ meldt de rechtbank. En aangezien een vergunning geen vereiste is voor de chauffeurs van Uberpop is de dienst illegaal, zo oordeelt de rechtbank.

Dwangsom

Het bedrijf moet stoppen met de dienst op last van een dwangsom van 10.000 euro per geconstateerde overtreding. Hiervoor geldt een maximum van 100.000 euro. Vorige week maakte Uber nog bekend de diensten juist uit te zullen breiden naar Rotterdam en Den Haag.

De rechter erkent wel dat het personenvervoer in Nederland vernieuwing nodig heeft. ‘De voorzieningenrechter onderkent dat technologie als waarvan Uber gebruik maakt kan leiden tot innovatie op het gebied van het autovervoer. Dat neemt niet weg dat er op dit moment geen concreet zicht op is dat UberPOP in de huidige vorm gelegaliseerd zal worden.’

Het is onduidelijk of Uber naar de rechter zal luisteren. In andere landen ging Uber, ondanks verboden, gewoon door met leveren van de omstreden taxidienst.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.