Nigeriaan met ebola komt aan in Nederland: waarom is hij hier?

06 december 2014Leestijd: 2 minuten

Een Nigeriaanse hulpverlener, die de gevaarlijke ziekte ebola onder de leden heeft, is zaterdagmiddag aangekomen op de luchthaven Schiphol. De patiënt is inmiddels opgenomen in het Calamiteitenhospitaal van het Universitair Medisch Centrum Utrecht.

Dat meldt een woordvoerder van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Om wie gaat het en waarom is hij naar ons land gebracht?

Hulpverlener

De man is een militair van de Verenigde Naties Vredesmacht in Liberia, die een bijdrage levert aan de bestrijding van ebola. De Nigeriaan zorgde er in Afrika voor dat hulpverleners veilig hun werk konden doen.

In de Domstad wordt de man in strikte isolatie verpleegd door een team van artsen en verpleegkundigen die hiervoor zijn opgeleid en getraind. De patiënt kwam niet in het openbare deel van het vliegveld en ook in het Utrechtse ziekenhuis zal hij worden afgeschermd, dus andere mensen (behalve diegenen die hem behandelen) komen niet in aanraking met de zieke man.

Gevaar is er volgens het RIVM niet: zolang iemand geen direct lichamelijk contact heeft met de patiënt of zijn lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, urine, zweet en dergelijke) is er geen kans op besmetting. Ebola is namelijk alleen besmettelijk via direct lichamelijk contact met een patiënt of zijn lichaamsvloeistoffen.

Zijn vervoer gebeurde geïsoleerd met een speciaal vliegtuig onder medische begeleiding. Dat toestel is van de Amerikaanse maatschappij Phoenix Air en van het type Gulfstream III. Op de luchthaven werd hij opgevangen door medisch personeel in een speciaal daartoe ingerichte ziekenwagen.

Verzoek

Het is de eerste keer dat een buitenlandse ebolapatiënt in Nederland wordt verpleegd. Het was een nadrukkelijk verzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het kabinet heeft dat verzoek ingewilligd.

De minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) heeft vanuit humanitaire overwegingen besloten om het Calamiteitenhospitaal van het UMC Utrecht beschikbaar te stellen voor de opvang van zieke hulpverleners uit het buitenland.

Het gaat om mensen die in hun eigen land niet goed opgevangen kunnen worden, omdat er niet de benodigde kennis of faciliteiten is om ebolapatiënten te behandelen. Ook Frankrijk, Duitsland en Zwitserland hebben aangeboden ebolapatiënten op verzoek van de WHO te willen behandelen.