Media: terreurverdachten vrij door fout, en meer nieuws

18 december 2014Leestijd: 3 minuten

Een fout met grote gevolgen in België. En verhuursite Airbnb gaat toeristenbelasting innen in Amsterdam. Dit is het mediaoverzicht van donderdag 18 december.

* Negen terreurverdachten zijn op vrije voeten gekomen door een vertaalfout in de tekst van het federaal parket, schrijft de Vlaamse krant het Laatste Nieuws. Het Antwerpse proces tegen de ‘Terroristen van het Sint-Jansplein’ moet helemaal worden overgedaan omdat enkele Engelse citaten niet waren vertaald – een procedurefout volgens de advocaten van de verdachten.

Zij werden daarin gelijkgesteld door het hoogste gerechtshof in België. Dat betekent dat enkele terroristen, die jihadisten ronselden voor de radicaalislamitische strijd in Tsjetsjenië, nu weer vrije burgers zijn.

* Taxidienst Uber gaat nieuwe chauffeurs lokken voor het omstreden UberPop met een startpremie (of bonus) van 100 euro. Daarmee gaat het bedrijf lijnrecht in tegen politie en justitie, die de taxidienst nauwlettend in de gaten houden, schrijft het AD. Niek van Leeuwen, directeur van Uber Nederland, zegt dat de bonus nodig is, omdat er nog veel te weinig chauffeurs zijn in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. In deze steden is de taxidienst enkele weken geleden begonnen met UberPop. Daarbij worden niet-professionele chauffeurs en hun auto ingezet.

De autoriteiten zijn daar, net als in de omringende landen overigens, niet blij mee. UberPop-bestuurders kregen onlangs een proces-verbaal voor illegaal personenvervoer.

* Verhuursite Airbnb – een grote concurrent voor hotels en bed and breakfastsgaat toeristenbelasting innen voor de huizen die de site in Amsterdam verhuurt, schrijft De Telegraaf. De belastinginkomsten zullen worden afgedragen aan de gemeente.

Die reageert verheugd: ‘Dit is een belangrijke mijlpaal voor Amsterdam en Airbnb, en het resultaat van een goede samenwerking,’ zegt wethouder Udo Kock. De verhuursite gaat ook duidelijke informatie geven over de regels die in gemeenten gelden voor particuliere vakantieverhuur. Ook gaan de hoofdstad en Airbnb samenwerken om illegale verhuur aan te pakken.

* De Palestijnen hebben een ontwerpresolutie ingediend bij de VN-Veiligheidsraad waarin staat dat er binnen een jaar een akkoord moet zijn over vrede met Israël, schrijft The Jerusalem Post. Het akkoord moet de ‘visie van twee onafhankelijke, democratische en welvarende staten’ vertegenwoordigen.

De Palestijnse Autoriteit wil daarvoor wel dat de Israeliërs zich vanaf 2017 terugtrekken van de Westelijke Jordaanoever. Wordt de resolutie nu ook in stemming gebracht? Dat is niet zeker, schrijft de Israëlische krant. Het zou kunnen zijn dat er binnen 24 uur over wordt gestemd, maar soms gebeurt het ook dat voorstellen niet eens in stemming worden gebracht. Een eerder, soortgelijk voorstel werd door de Verenigde Staten (het land heeft vetorecht in de Veiligheidsraad) en andere landen naar de prullenbak verwezen.

* De wens van de Britse premier David Cameron om opnieuw te onderhandelen over de positie van zijn land in de Europese Unie, kan op weinig sympathie rekenen uit Frankrijk. Volgens de Britse krant The Telegraph blokkeert de Franse president François Hollande Camerons verzoek voor een verandering van het EU-verdrag.

Hollande beschuldigt de Britse premier ervan ‘geobsedeerd te zijn met zijn eigen problemen’ – daarbij refererend aan het ongemak bij de Conservatieven over de opkomst van de UK Independence Party van Nigel Farage.