Media: positie atheïsten onder druk, en zware verhoormethoden CIA

09 december 2014Leestijd: 2 minuten
'EPA'

Het aantal atheïsten in de wereld neemt toe, maar hun positie staat zwaar onder druk. En ondervragers van de CIA gebruikten na de aanslagen van 11 september zwaardere verhoormethoden. Het mediaoverzicht van 9 december.

* Het afgelopen jaar is het aantal gerichte aanvallen van politieke leiders op atheïsten en humanisten toegenomen, staat in een rapport van de Internationale Humanistische en Ethische Unie, waarover de Volkskrant bericht. In Nederland worden niet-gelovigen niet achtergesteld, net als in België, Sierra Leone, Kosovo en Taiwan.

In andere landen bestaan volgens de onderzoekers wetten die religies of godsdienstige burgers bevoordelen. ‘Het bevorderen door de staat van godsdienstige privileges is een van de meest voorkomende vormen van tegen atheïsten gerichte discriminatie,’ zo staat in het rapport.

* De CIA heeft na 2001 richtlijnen overtreden als het gaat om verhoortechnieken. Uit een rapport over de werkwijze van inlichtingendiensten blijkt dat gevangenen onder druk zijn gezet met schijnexecuties, zeggen bronnen die bekend zijn met de inhoud van het document in Amerikaanse media.

Verder blijkt dat een hooggeplaatst lid van Al-Qa’ida is bedreigd met een boormachine. Een andere gevangene zou seksueel zijn bedreigd met een bezemsteel. De Senaat zou van plan zijn om delen van het rapport naar buiten te brengen, maar gevreesd wordt voor gewelddadige reacties in het buitenland.

* Ruim 40 procent van de spoedritten van ambulances blijkt achteraf onnodig te zijn. Patiënten hadden het makkelijk afgekund met zorg door de huisarts of ‘zelfzorg’, blijkt uit een onderzoek van IQ Healthcare van het Radboudumc in Nijmegen, waarover het AD bericht.

Er is bijvoorbeeld een ambulance gebeld voor een fietser die was gevallen. De huisarts had ook prima de wond van de fietser kunnen hechten. Hoe het kan dat ambulances zo vaak onnodig moeten uitrusten, is niet duidelijk. ‘Van burgers kun je niet verwachten dat zij de situatie altijd goed kunnen inschatten,’ zegt onderzoeker Marleen Smit. ‘En de centralist heeft slechts 2 minuten de tijd om te bepalen of een ambulance noodzakelijk is. Bij twijfel wordt dan toch een ambulance of een motor gestuurd.’

* In de Britse krant The Daily Mail is er verontwaardiging over het feit dat bouwbedrijven buitenlandse werknemers moeten inhuren. Bouwbedrijven laten metselaars uit Portugal komen, omdat er in Groot-Brittannië te weinig vakkundige metselaars zijn.

Energiebedrijven huren op hun beurt Spaanse ingenieurs in. Uitzendbureau Manpower zegt tegen de krant dat er een tekort is aan vaklui in Groot-Brittannië en dat daardoor de salarissen hard stijgen.

* De chagrijnige kat Grumpy Cat heeft geen 100 miljoen dollar verdiend, meldt The Huffington Post. Een Britse krant beweerde maandag dat merchandise van de kat 100 miljoen zou hebben opgeleverd, en dat werd door diverse nieuwssites gepubliceerd. Dat zou betekenen dat de kat met het kenmerkende uiterlijk meer zou verdienen dan stervoetballer Ronaldo en Oprah Winfrey.

Het baasje van het beroemde dier zegt dat het bericht niet klopt. Hoeveel er wel wordt verdiend aan de kat, is niet bekend.