In beeld: pak sneeuw bedekt zuiden van het land

27 december 2014Leestijd: 3 minuten
'ANP'

Het heeft vannacht gesneeuwd in het zuiden van het land. Dit leverde overlast, maar ook sprookjesachtige plaatjes op.

De sneeuw viel tot zaterdagochtend vooral in de zuidelijke helft van het land. Onder de lijn Leiden – Arnhem vormde zich een sneeuwdek. Rond Rotterdam was zaterdagochtend tegen 07.00 uur al 5 centimeter gevallen, meldde weerbureau weeronline.nl.

Sneeuwschuivers

In de provincie Zuid-Holland zijn sneeuwschuivers de wegen opgegaan. Ook wordt er op grote schaal gestrooid. Het verkeer wordt gewaarschuwd voor gladheid en beperkt zicht door de combinatie van sneeuw en harde wind.

De meeste sneeuw viel in Limburg en het oosten van Brabant. Ook in het midden van het land sneeuwt het zaterdag. Maar omdat de luchttemperatuur vlak boven de grond boven nul ligt, blijft de sneeuw niet liggen. De verklaart de papperigheid van de sneeuw.

Ongelukken

De sneeuw leverde mooie plaatjes op, maar ook diverse ongemakken. Door de sneeuw en gladheid zijn zaterdagmorgen vroeg verschillende ongelukken gebeurd. Op een aantal plekken zijn wegen afgezet nadat vrachtwagens met aanhangers waren geschaard, zo melden de ANWB en de VID.

Dit gebeurde onder meer op de A15 tussen Ridderkerk en Rozenburg bij het knooppunt Benelux. De weg is in de richting van Europoort dicht. Ook op de N59 tussen Zierikzee en Hellegatsplein ging het mis en schaarde een vrachtwagen met aanhanger. Tussen de Grevelingendam en Oude-Tonge is de weg in beide richtingen afgesloten en is er een omleiding ingesteld.

Veel problemen zijn er rond Eindhoven. Op de A2 Den Bosch-Eindhoven zijn bij het knooppunt Ekkerswijer in beide richtingen ongelukken gebeurd. Verderop, bij het knooppunt De Hogt op de A2 in de randweg om Eindhoven, zijn vrachtwagens overdwars komen te staan, omdat ze niet tegen een helling in de weg opkwamen. De problemen doen zich voor in beide richtingen, dus Eindhoven-Maastricht en omgekeerd. De ongelukken leiden op sommige weggedeelten tot korte files. Het verkeer moet de snelheid drastisch aanpassen, waarschuwt zowel Rijkswaterstaat als de ANWB.

Treinverkeer

In het zuiden van Nederland heeft het treinverkeer korte tijd helemaal stilgelegen door de winterse omstandigheden. Er reden geen treinen tussen Tilburg en Breda, tussen Den Bosch en Nijmegen/Tilburg/Vught/Zaltbommel, tussen Eindhoven en Boxtel/Venlo/Weert, tussen Boxtel en Tilburg, tussen Lage Zwaluwe en Breda/Dordrecht-Zuid.

Volgens de NS wordt het treinverkeer weer voorzichtig opgestart, maar de NS waarschuwt reizigers voor vertraging en uitval van treinen. Uit voorzorg was de dienstregeling al gehalveerd. Ook het busvervoer in het zuiden kampt met uitval en vertraging, zo melden busbedrijven Arriva en Connexxion.

De spoorproblemen in het zuiden werken ook door in het treinverkeer van en naar België. Zo heeft de Thalys tot anderhalf uur vertraging. Door een probleem met een bovenleiding op de hogesnelheidslijn kunnen de Thalystreinen maar op één spoor rijden. Ook de Beneluxtreinen tussen Brussel en Amsterdam rijden niet op tijd.

Het blijft glad

Zaterdagavond en -nacht kan het opnieuw glad worden op de Nederlandse wegen. Dat komt door opvriezing van sneeuwresten en natte weggedeelten.

De sneeuw trekt zaterdagmiddag weg richting het zuiden en zaterdagavond is het overal droog. In de nacht naar zondag gaat het 2 tot 6 graden vriezen.

In het midden en zuiden van het land is zaterdag tot 10 centimeter sneeuw gevallen. Friesland, Groningen en een deel van Drenthe hebben daarentegen nog geen vlokje gezien.