Illegale taxidienst UberPOP naar Rotterdam en Den Haag

04 december 2014Leestijd: 1 minuut

De illegale taxidienst UberPOP breidt uit. Vanaf donderdag kunnen ook reizigers in Rotterdam en Den Haag van de omstreden dienst gebruikmaken.

Wat UberPOP doet, is wettelijk verboden: chauffeurs van de dienst die in hun eigen auto tegen betaling personen vervoeren, hebben geen taxivergunning. De Inspectie Leefomgeving en Transport noemt UberPOP een ‘illegale snordersdienst’. Volgens de inspectie zijn ‘echte’ taxi’s relatief duur, omdat ze aan strenge regels moeten voldoen.

Boetes

Chauffeurs die voor UberPOP rijden, riskeren een boete. In Amsterdam, waar de dienst al enige maanden actief is, werden al boetes uitgedeeld. Een UberPOP-chauffeur die de eerste keer wordt gepakt, moet maximaal 4.200 euro betalen. Wie nog een keer tegen de lamp loopt, betaalt 10.000 euro.

Maar die belemmeringen houden het Amerikaanse bedrijf niet tegen om uit te breiden. Ook in Rotterdam en Den Haag kunnen nu particuliere taxi’s besteld. Gebruikers kunnen een ‘taxi’ oproepen via een mobiele applicatie.

Treingebruik

Uber wil naar eigen zeggen het treingebruik binnen de Randstad stimuleren. Volgens Uber nemen mensen nu minder vaak de trein, omdat de reis van station naar eindbestemming een hinderpaal vormt. De ‘taxi’s’ van Uber nemen die belemmering weg, meent het bedrijf.

Maar voorlopig zijn de activiteiten van het bedrijf nog illegaal in Nederland. Maandag doet de rechter uitspraak over de rechtmatigheid van de diensten van Uber.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.