Wat we tot dusver weten over ‘nieuwe vechtpartij’ asielzoekers

24 november 2014Leestijd: 2 minuten

Tientallen bewoners van een asielzoekerscentrum in het Brabantse Budel zouden twee weken geleden flink met elkaar hebben geruzied. Donderdag was het ook al raak in een asielzoekerscentrum in Overloon.

Dat schrijft Omroep Brabant maandag op basis van een ingewijde. 35 mensen zouden in de nacht van 11 op 12 november met elkaar hebben gevochten en zeker een persoon trok een mes, iets dat overigens wordt ontkend door het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en de politie.

Stok

Van een massale vechtpartij was volgens hen geen sprake. Het zou gaan om een ruzie tussen Eritreeërs en Syriërs, net als bij de spanningen woensdag in Overloon, eveneens een plek in Brabant.

Volgens de bron staat het ‘incident’ niet op zichzelf. Het COA  moet actie ondernemen, omdat ‘de situatie uit de hand dreigt te lopen’, aldus de bron. De sfeer zou al weken erg gespannen zijn in Budel. Er zouden vaak ruzies zijn. Volgens de Brabantse omroep is een persoon gearresteerd. Bij de vechtpartij raakte niemand gewond.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd de politie weer naar het asielzoekerscentrum geroepen omdat een bewoner door een andere bewoner met een stok tegen het hoofd was geslagen. De vermoedelijke dader werd aangehouden. Het slachtoffer raakte lichtgewond.

Religie

De aard van het conflict lijkt dezelfde te zijn als in het asielzoekerscentrum Maashegge in Overloon, die de afgelopen week plaatshad. De Afrikanen zouden te veel drinken en daarmee (veel) overlast veroorzaken. Daarmee zouden ze de Syriërs erg boos maken. Dat zorgde er in Overloon voor dat de twee groepen elkaar met ‘stokken, staven en messen’ te lijf gingen, schreef De Telegraaf.

De politie moest ingrijpen en arresteerde zeker drie bewoners. Enkele asielzoekers moesten met verwondingen naar het ziekenhuis worden gebracht. Er liggen geen religieuze spanningen ten grondslag aan de ruzies, liet het COA na de berichtgeving over de vechtpartij weten. ‘Het gaat hier om mensen die elkaar niet mogen,’ zei Jan-Willem Anholts van de instantie.

Alcohol

Maar staatssecretaris Fred Teeven (VVD, Asiel), zaterdagnacht te gast in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen,  sprak van een ‘verschil in mentaliteit’ tussen de Eritreeërs en de Syriërs. De asielzoekers uit Eritrea drinken wel alcohol en de Syriërs niet. Daarom zijn Arabieren en Afrikanen samen in een asielzoekerscentrum niet altijd een goede combinatie, reageerde Teeven.

Na de massale vechtpartij werd donderdag een groep van zo’n zestig bewoners onder politiebegeleiding met twee bussen overgebracht naar andere plekken in Nederland, terwijl het COA eerder nog aangaf geen aanvullende maatregelen te willen nemen. De verplaatsing van de mensen met verschillende nationaliteiten werd uitgevoerd om de rust in Maashegge te bewaren.