Vogelgriep: hoe gevaarlijk is H5N8-variant voor mensen?

17 november 2014Leestijd: 2 minuten

Op een kippenboerderij in het Utrechtse Hekendorp is dit weekeinde vogelgriep vastgesteld. Wat zijn de gevolgen voor mens en dier?

Op een kippenboerderij in het Utrechtse Hekendorp is dit weekeinde vogelgriep vastgesteld. Intussen nemen de autoriteiten maatregelen om de verspreiding van het virus te voorkomen.

Uiteraard op het bewuste erf zelf: alle 150.000 legkippen op het bedrijf worden afgemaakt. In een straal van ruim 1 kilometer rond het bedrijf mogen de komende drie weken geen kippen, eieren en mest worden vervoerd.

Voor de rest van Nederland is een vervoersverbod en ophokplicht van drie dagen van kracht. Als de uitbraak beperkt blijft, eindigt dat verbod woensdagochtend om 11.30 uur. Kinderboerderijen zijn tot woensdagmiddag gesloten.

Spanning

Wat zijn nu de gevolgen voor mens en dier? Er zijn in elk geval grote zorgen onder kippenhouders na de vaststelling van de vogelgriep. Die zitten in enorme spanning, zegt landbouworganisatie LTO, te meer omdat het gaat om een zeer besmettelijke variant. Zal het bij een besmetting blijven, vragen de ondernemers zich af.

Ze putten hoop uit het feit dat er in Duitsland vorige week ook zo’n geval was, waarna een verdere verspreiding uitbleef. Bij de grote uitbraak van vogelgriep in 2003 zijn 30,7 miljoen landbouw- en hobbydieren geruimd. Een dierenarts raakte besmet en overleed. Dat vogelgriep potentieel gevaarlijk is voor mensen, is dus wel duidelijk. Maar hoe groot is het risico feitelijk?

Risico

De H5N8-variant vormt vooral een gevaar voor mensen als ze intensief in contact komen met zieke dieren, zoals een dierenarts, de boer zelf of mensen die betrokken zijn bij de ruimingen, meldt overheidsinstituut RIVM.

Maar mocht iemand in een uitzonderlijk geval toch ziek worden, zijn de symptomen snel opkomende koorts, spierpijn, rillingen, keelpijn, hoesten en algehele malaise. Die symptomen treden heel plotseling op: binnen twee tot drie uur voelt iemand zich ziek.

Het virus is niet overdraagbaar van mens tot mens. Voor de doorsnee Nederlander is er dus nauwelijks risico. Consumenten hoeven zich sowieso geen zorgen te maken, zegt Alex Spieker van LTO: ‘Alle eieren en al het vlees dat in de winkel ligt, is gegarandeerd veilig. Daar zit geen enkel risico.’

Het is volgens deskundigen mogelijk dat het vogelgriepvirus op een gegeven moment muteert met een menselijk griepvirus. Daarvan is op dit moment absoluut geen sprake.

Het virus verspreidt zich doordat vogels het virus aan elkaar doorgeven via ademhaling, oogvocht en mest. Ook mensen en dierentransporten kunnen de vogelpest verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan restjes vogelpoep onder de laars.