Media: geen landelijke registratie vermissingen, en meer

24 november 2014Leestijd: 2 minuten

Er blijken de afgelopen tientallen jaren zeker 1.500 tot 2.000 Nederlanders te zijn vermist die nooit zijn teruggevonden. En het aantal criminelen dat opnieuw de fout ingaat daalt, maar komt dat door het kabinetsbeleid? Dit is het mediaoverzicht van 24 november.

*De afgelopen tientallen jaren zijn zeker 1.500 tot 2.000 Nederlanders onder verdachte omstandigheden verdwenen en nooit teruggevonden, zegt Irma Schijf van het landelijk bureau vermiste personen van de Nationale Politie tegen de Telegraaf. De registratie van vermiste personen is jarenlang een grote puinhoop geweest. De politie blijkt sinds 1946 geen landelijk registratie van vermissingen te hebben bijgehouden. Onderzoekers hebben er anderhalf jaar over gedaan om de cijfers op orde te krijgen.

*Het aantal criminelen dat na hun straf opnieuw de fout in gaat daalt, maar het is de vraag of dit aan het kabinetsbeleid te danken is. Staatssecretaris Fred Teeven (VVD) van Justitie claimt dat het gevoerde kabinetsbeleid een belangrijke rol speelt bij het terugdringen van de recidivecijfers, meld het AD. Daar is echter geen bewijs voor gevonden. Onderzoek stelt dat slechts 11 van de 21 maatregelen om recidive tegen te gaan effect hebben.

*Brussel komt met een stimuleringsfonds om de Europese economie aan te zwengelen, zo meldt het Financieele Dagblad. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker presenteert zijn voorstel voor het fonds, waar ongeveer 20 miljard euro in geïnvesteerd zal worden, aankomende woensdag. Het fonds zou de komende drie jaar minstens 300 miljard euro aan extra investeringen moeten mobiliseren.

*Het wordt binnenkort makkelijker om organen te doneren na euthanasie, schrijft Trouw. Twee academische ziekenhuizen stelden hier een protocol voor op en de Nederlandse Transplantatie Stichting zal zich hierover buigen. Als dit protocol wordt goedgekeurd, wordt het bindend voor alle ziekenhuizen en artsen in Nederland. De combinatie van euthanasie en orgaandonatie is in Nederland nog relatief onbekend. Het gaat meestal om patiënten met een zenuw- of spierziekte die iets voor een ander willen betekenen.

*Een branduitbraak bij het metrostation Charing Cross in Londen heeft zondagavond voor hevige paniek gezorgd, schrijft de Britse krant The Telegraph. Zo’n 50 passagiers moesten net voor vertrek uit het treinstel springen en langs de brand rennen om zichzelf in veiligheid te stellen. Passagiers verkeerden in de veronderstelling dat het een terroristische aanslag was, maar dit bleek niet het geval: volgens de Britse transportpolitie was het een ‘elektrische brand’ die werd veroorzaakt door een defect spoor. Er zijn geen gewonden gevallen.