Media: doodsbedreiging om gekleurde piet, en meer nieuws

14 november 2014Leestijd: 3 minuten

Moeten de Pieten nu zwart blijven of niet? De gemoederen daarover zijn nog altijd niet bedaard. En de Britse premier David Cameron vergelijkt Rusland met nazi-Duitsland.

* De organisator van het sinterklaasfeest in Pijnacker is met de dood bedreigd, omdat hij gekleurde pieten laat meelopen bij de intocht van de goedheiligman en zijn gevolg, schrijft het AD op haar website.

Walter Vermeer vraagt om extra politie-inzet. Vanwege ophef om Zwarte Piet, besloot Vermeer om ‘andersgekleurde pieten’ mee te laten lopen. ‘Wij staan open voor geluiden van minderheden. Daarom lopen er tussen de dertig Zwarte Pieten rond in de kleuren blauw, groen en paars.

Dat besluit heeft geleid tot negatieve reacties, scheldpartijen en zelfs een doodsbedreiging. Dat gebeurt vooral via sociale media, maar sommige mensen bellen Vermeer ook op. Het ergste vond Vermeer dat hij een anoniem briefje in zijn brievenbus kreeg waarin stond geschreven dat hij een mes in zijn rug zou krijgen.

* De beveiliging van het Witte Huis beging een aantal enorme blunders, toen een indringer in september de ambtswoning van Barack Obama wist binnen te dringen. Dat is te lezen in een rapport over het incident, schrijft The New York Times. Er werden allerlei fouten gemaakt. Zo werkten de alarm- en communicatiesystemen niet goed en hadden veel beveiligers niet eens gezien dat de man over het hek klom.

Sterker, een veiligheidsagent zat in een busje te bellen met zijn eigen smartphone en had zijn oortje uitgedaan, waardoor hij niet kon worden gealarmeerd. Bovendien had de insluiper, de 42-jarige Omar Gonzales, een uur voor zijn klimactie al rond het hek gelopen. Niemand sprak hem daarbij aan, omdat hij volgens de beveiliging geen verdacht gedrag vertoonde. Maar dat de man een potentieel gevaar was, was echter al lang bekend.

Gonzales was op borgtocht vrijgelaten uit de gevangenis en was in augustus al met een hakbijl bij het Witte Huis gesignaleerd. Toen hij werd opgepakt, bleek hij een mes op zak te hebben.

* De Britse premier David Cameron heeft Rusland vergeleken met nazi-Duitsland vanwege de vermeende bemoeienis met de oorlog in Oekraïne, schrijft The Telegraph. Volgens de premier moet de wereld ‘lessen trekken’ uit de geschiedenis, waarmee hij refereerde aan de Tweede Wereldoorlog. Ook moet er worden ingegrepen om te voorkomen dat een ‘grotere staat een kleinere staat pest’.

‘We hebben hiervan de gevolgen gezien in het verleden en we zouden daarvan moeten leren. Zo kunnen we ervoor zorgen dat dit niet weer gebeurt.’ Cameron en de Russische president Vladimir Poetin zullen elkaar naar verwachting komende zaterdag ontmoeten. Cameron is volgens het Britse dagblad van plan om de Russische president eens stevig de waarheid te zeggen over diens acties in buurland Oekraïne.

* In haar appartement in het Tsjechische Litvinov is het Tsjechische topmodel Katerina Netolicka (26) dood aangetroffen. Het gezicht van Prada en L’Oreal lag in elkaar gezakt in bad, omringd door haar twee honden, die ook overleden waren. De doodsoorzaak is nog onbekend, schrijft The Daily Mail.

Het model werd gevonden door haar broer, die maar geen contact met haar kreeg en inbrak in het huis. Netolicka woonde samen met ijshockeyspeler Jakub Petruzalek (29). Hij was echter niet thuis. Petruzalek was in Rusland, waar hij speelt voor ijshockeyclub Avtomobilist Yekaterinburg. De twee waren vijf jaar samen.

Het model was ook bekend als kickbokser. Ze won vorige maand het Tsjechisch kampioenschap, meldt de Britse tabloid. Volgens sommigen kampte het model met depressiviteit en deed ze aan zelfverminking. Vrienden en fans hebben op haar Facebookpagina verslagen gereageerd op haar overlijden. De Tsjechische was ruim tien jaar werkzaam als model.