Media: CDA vindt Opiumwet te soft, en meer nieuws

25 november 2014Leestijd: 2 minuten

Het CDA vindt dat de huidige Opiumwet tekortschiet. En het plan van Jean-Claude Juncker voor een Europees stimuleringsfonds krijgt weinig steun van Noord-Europese leiders. Het mediaoverzicht van dinsdag 25 november.

*De Opiumwet voldoet niet bij de aanpak van drugslabs. Het CDA vindt de wet ‘te soft’ en wil een bepaling in de wet opnemen waardoor bezit van doorgaans legale chemische stoffen strafbaar is als overduidelijk is dat ze worden gebruikt voor de fabricage van synthetische drugs, zoals xtc.

Het gaat hierbij om chemische stoffen die in de wetenschap of voedingsindustrie worden gebruikt, maar die ook als hulpstoffen voor drugs kunnen fungeren. ‘Het gaat om de intentie en omstandigheden. Nu vindt de politie geregeld jerrycans, waarin middelen zitten die niet verboden zijn. Dat is dus niet strafbaar, heel frustrerend,’ zegt CDA-Kamerlid Peter Oskam tegen het AD.

*Het plan van Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, voor een EU-fonds om de Europese economie te stimuleren, maakt weinig enthousiasme los bij Noord-Europese politici, meldt Het Financieele Dagblad.

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (Efsi) zou met een investering van 20 miljard euro een Europese investeringsimpuls van ruim 300 miljard euro moeten bewerkstelligen. Waar Zuid-Europese landen zoals Italië reikhalzend uitkijken naar meer geld dat buiten de doorgaans strakke Europese begrotingsregels om kan worden ingezet, zijn Noord-Europese landen sceptisch over overheidsinterventies en hogere EU-uitgaven.

*De overheid zet het mes in de promotiebonus van maximaal 90.000 euro per proefschrift, schrijft de Volkskrant. Het kabinet wil hiermee een einde maken aan de ‘haastige’ universitaire cultuur waarin kwantiteit boven kwaliteit gaat. Ook denkt het kabinet met dit plan schandalen zoals de fraude door de voormalige Tilburgse hoogleraar sociale psychologie Diederik Stapel in de toekomst te kunnen voorkomen. Er gaat in eerste instantie 5 procent af van de promotiebonus.

*Veel webwinkels houden zich niet aan de regels als het op terugbetalen aankomt. Dit blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond, zo meldt De Telegraaf.

Geld van teruggestuurde artikelen wordt bijvoorbeeld in 40 procent van de gevallen niet binnen de wettelijke termijn van twee weken terugbetaald. Wanneer het geld wel wordt teruggestort, is het bedrag vaak lager dan wat de klant voor zijn product heeft betaald. Vooral kleinere webwinkels laten het afweten wanneer het aankomt op tijdig terugbetalen.

*De Amerikaanse voedselwaakhond FDA (Food and Drug Administration) wil regels introduceren waarbij restaurantketens calorieaantallen op hun menukaart moeten vermelden, schrijft The New York Times. De FDA denkt hiermee de epidemie van overgewicht in de Verenigde Staten te kunnen bestrijden. Op verpakkingen van voedsel wordt in Amerika vrijwel overal al het aantal calorieën per portie vermeld, maar Amerikanen consumeren bijna eenderde van hun dagelijkse calorieën buitenshuis.